Klassieke goocheltruc

Wat een geweldige goocheltruc was dat: een beroemde Amerikaanse televisiepresentator die zijn eigen overspelige affaires wegtovert. Vorige week gaf David Letterman live, in front of a studio audience toe dat hij seks had gehad met verschillende vrouwelijke collega’s, terwijl hij in maart dit jaar getrouwd is en een kind heeft van zes. Vreemdgaan is natuurlijk niet per definitie slecht, maar in de Verenigde Staten zouden zulke details genoeg zijn voor een publieke lynchpartij. Die bleef uit. Letterman werd toegejuicht alsof hij een held was.

Wat heeft David Letterman dat Bill Clinton niet had? Hoe wilde die dat probleem ook weer oplossen – „I did not have sexual relations with that woman”, zei de Amerikaanse president wiens affaire met Monica Lewinsky op straat lag. Natuurlijk, een president wordt beter in de gaten gehouden dan een talkshowhost, maar Clinton pakte het ook niet slim aan. Zó goochel je geen dingen weg: ‘Niks in de handen, niks in de mouwen’ zeggen, terwijl bij je pols duidelijk een schoppendame zichtbaar wordt, en onder je hoge hoed een pluizig wit konijnenstaartje vandaan komt.

Nee, dan Letterman. Zie het filmpje op YouTube – zó’n mooi voorbeeld van magic and misdirection. Hij vertelt een geweldig spannend verhaal over een verdacht pakketje-met-brief in zijn auto. Een man dreigt de „terrible, terrible things” die Letterman gedaan heeft openbaar te maken. In een film, een boek. Het publiek juicht. Wat Letterman vertelt is grappig, absurdistisch, bijna abstract. Maar geleidelijk wordt het échte genre duidelijk: het verhaal is een thriller over afpersing. Het op het verkeerde been gezette publiek rent achter Letterman aan als een vos achter een haas die hoeken maakt in het gras. En als de presentator uiteindelijk vertelt dat hij seks heeft gehad met vrouwelijke collega’s, maar daar verder niets over gaat zeggen om hen en zijn vrouw en kind en zichzelf te beschermen, is het publiek buiten zichzelf van bewondering. Geen woord over vreemdgaan en of dat mag.

Het is een klassieke goocheltechniek. Je publiek kijkt naar wat jij wilt, zodat je pal onder hun ogen je verdwijntruc kunt doen. En niemand die het merkt.

In de serie Gek genoeg beschrijft Ellen de Bruin wekelijks opvallend gedrag.

    • Ellen de Bruin