Grace verrast

Opwinding onder de weerkundigen: volkomen onverwachts kwam een tropische storm tot ontwikkeling. Verbazing alom, want in het zeegebied waar (amazing) Grace rondraasde was de watertemperatuur slechts 20 graden, veel te koel voor het ontstaan van een volwaardige tropische storm.

Grace, ontstaan op 1.000 kilometer uit de kust van Portugal, trok snel naar het noordoosten en lag maandagavond al bijna op de hoogte van Bretagne, buitengaats. De activiteit nam toen af, nadat Grace eerder bijna orkaankracht moet hebben gehaald.

In Nederland regent het de komende 24 uur van tijd tot tijd.

Vannacht is het overwegend droog, maar wel vochtig met nevel en plaatselijk een mistbank. Het blijft in de van oorsprong subtropische lucht zwoel met minimumtemperaturen rond 16 graden.

Ook morgen is het bewolkt met vooral in het noorden overdag al wat regen. De zwaardere regen, soms aangevuld met restanten van Grace, komt ’s avonds vanuit het zuidwesten opzetten. Ondanks bewolking is het overdag 16 tot 20 graden. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

Donderdag trekt de regen in de ochtend weg. Overdag, en ook vrijdag, is het vrijwel overal droog met af en toe zon. Het wordt overdag een graad of 15.

Zaterdag kan het opnieuw gaan regenen.