Geen uitspraak over schoffelwerk

Utrecht, 6 okt. - De Centrale raad van Beroep in Utrecht heeft maandag geweigerd een principiële uitspraak te doen in de zaak van een 44-jarige Arnhemmer, die heeft geweigerd te schoffelen en die daarom op zijn bijstandsuitkering werd gekort. De korting was al eerder ongedaan gemaakt en volgens de raad had de man daarom onvoldoende belang bij een uitspraak. Maar het ging de Arnhemmer juist om het principe. De rechtbank in Arnhem had een jaar geleden al bepaald dat de gemeente de korting op zijn uitkering ongedaan moest maken. De korting was onterecht omdat de gemeente hem passend werk had moeten bieden. Schoffelen was dat in zijn geval niet. Maar de rechter ging niet mee in de stelling van de Arnhemmer dat het schoffelwerk dwangarbeid was. Daarom ging de man met de steun van vakbond Abvakabo in hoger beroep.