Geen opslag Britse topambtenaren

Londen, 6 okt. - De Britse minister van Financiën Alistair Darling heeft gisteren bekendgemaakt dat hij de salarissen van hogere ambtenaren wil bevriezen om het snel groeiende begrotingstekort enigszins onder controle te krijgen. Ook 700.000 ambtenaren, die op een iets lager niveau zitten, hoeven het komende jaar slechts op een minimale loonstijging te rekenen. De bevriezing van de lonen zou onder meer artsen en rechters treffen. De Britse Medische Vereniging heeft de plannen van de regering al van de hand gewezen. Als de regering voet bij stuk houdt zou het de geringste loonsverhoging in dertig jaar betekenen voor de betrokken groepen. De Conservatieven kondigden gisteren eveneens bezuinigingsmaatregelen aan. Zij willen de pensioengerechtigde leeftijd verhogen tot 66 jaar, in eerste instantie alleen voor mannen. Daarmee zou 13 miljard pond (14 miljard euro) per jaar kunnen worden bezuinigd.