EU kijkt naar winkelprijs melk

Waarom verdienen supermarkten wel aan melk en boeren niet, en hoe kan de positie van de boer worden versterkt? Dat is een van de vragen waar een speciale werkgroep van de Europese Commissie zich het komende jaar over gaat buigen. Eurocommissaris Mariann Fischer Boel deelde dit gisteren mee aan de Europese ministers van Landbouw tijdens een ingelaste vergadering over de melkcrisis.

De belangrijkste Europese boerenlobby, Copa, is ontevreden omdat er geen concrete maatregelen voor de korte termijn zijn aangekondigd. Volgens de Ierse voorzitter van Copa, Padraig Walshe, is de huidige crisis „zonder precedent” en heeft er een „kaalslag” plaats onder boeren.

Fischer Boel wil meer transparantie over prijsvorming in de voedselketen. Of de overheid zou kunnen ingrijpen in de winsten die supermarkten maken is onduidelijk. Wel is duidelijk dat boeren woedend zijn. „De macht van supermarkten is veel te groot”, zei Walshe gisteren. „Boeren gaan failliet terwijl supermarkten hun winstmarges vergroten.”

Minister Verburg (Landbouw, CDA) benadrukte dat de liberalisering van de melkmarkt niet ter discussie staat. Het quotum wordt elk jaar vergroot en zal in 2015 verdwijnen. „Boeren moeten ook kijken naar de marktontwikkeling: de melkprijs is sinds maart al weer 20 procent gestegen, en welk rapport je ook leest: de langetermijnverwachting is goed.”