Elektrode brengt u in slowmotion

Met een elektrode bovenop hun hoofd bewegen mensen plotseling een tikje langzamer. Britse hersenonderzoekers wekten op die manier bèta-hersengolven op bij hun proefpersonen. Die bestuurden een computerjoystick daardoor ineens minder snel.

Het is de eerste keer dat is aangetoond dat het kunstmatig opwekken van hersengolven bewuste bewegingen vertraagt.

Veertien rechtshandige vrouwen deden mee aan het onderzoek, staat in het artikel dat op 1 oktober op de website van Current Biology verscheen.

Op het hoofd van de dames zat een elektrode vastgeplakt, precies boven de linker motorische hersenschors. Met de elektrische stroompjes van die elektrode stimuleerden de onderzoekers ongemerkt de bèta-golven. Zo beïnvloedden ze de bewegingen van de rechterhand.

Ondertussen moesten de proefpersonen met een joystick een stipje op een computerscherm besturen. Een cirkel die rondom het stipje getekend was, verschoof wanneer er een bel klonk, en dan moesten ze zo snel mogelijk het stipje weer in de cirkel zetten.

De snelheid waarmee ze dat deden, nam minimaal – maar meetbaar – af bij stimulaties met 20 trillingen per seconde, de kenmerkende frequentie voor bèta-golven. De vrouwen werden 1,8 centimeter per seconde langzamer, ofwel 10 procent. Bij controlestimulaties met 5 Hz of nepstimulaties zonder stroom gebeurde dat niet.

Hersengolven zijn het resultaat van de elektrische activiteit van het brein. Er zijn verschillende typen, elk met een andere frequentie. In de motorische hersenschors zijn bèta-golven te zien tijdens de statische spieractiviteit die bijvoorbeeld nodig is om het lichaam overeind te houden.

Drie jaar geleden bleek al dat het elektrisch aansporen van hersengolven tijdens de slaap het geheugen verbetert.

    • Niki Korteweg