Eindhoven weert pedoseksueel

De gemeente Eindhoven verbiedt een veroordeelde pedoseksueel terug te keren naar zijn woonplaats zo lang hij toezicht van de reclassering weigert. De man heeft op grond van artikel 172 van de Gemeentewet een gebiedsverbod gekregen. De gemeente zegt dat het verbod nodig is om maatschappelijke onrust en wraakacties te voorkomen. Het is voor het eerst dat een gemeente deze maatregel inzet om een pedoseksueel te weren.

De man heeft een celstraf uitgezeten, na een veroordeling door de rechter in Den Bosch voor ontucht met minderjarigen. De pedoseksueel zou daarna onder toezicht komen van de reclassering. De man is hiertegen in beroep gegaan. Zo lang het vonnis niet definitief is, kan de man zich vrij bewegen.

Eindhoven geeft hem alleen een huurwoning als hij het hoger beroep intrekt en toezicht van de reclassering aanvaardt. Die eisen zijn afgewezen door de pedoseksueel. Hij wil zich op vrijwillige basis laten begeleiden en vecht het gebiedsverbod aan bij de bestuursrechter.

Een woordvoerder van de Eindhovense burgemeester Van Gijzel bevestigt dat het gebiedsverbod vanaf vandaag van kracht is. „Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als hij naar de huisarts moet, maar dan moet hij dat eerst melden.” De woordvoerder spreekt van een unieke situatie. „De situatie is vooral uniek omdat hij in cassatie is gegaan tegen het onder toezicht komen van de reclassering.”

Sinds begin 2009 worden burgemeesters op de hoogte gesteld als veroordeelde zedendelinquenten uit hun gemeente vrijkomen. In Utrecht en Amsterdam ontstond eerder onrust toen pedoseksuelen daar na celstraf terugkeerden.