Eerst melk, nu stro

(Foto Thierry Roge / Reuters) Belgian riot police protect themselves against hay sprayed by milk farmers during a demonstration outside the European Council headquarters in Brussels October 5, 2009. Milk producers from across Europe protested against a decrease in milk prices outside an EU agriculture ministers' meeting aimed at tackling the crisis in the dairy sector. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM AGRICULTURE BUSINESS POLITICS CONFLICT)
(Foto Thierry Roge / Reuters) Belgian riot police protect themselves against hay sprayed by milk farmers during a demonstration outside the European Council headquarters in Brussels October 5, 2009. Milk producers from across Europe protested against a decrease in milk prices outside an EU agriculture ministers' meeting aimed at tackling the crisis in the dairy sector. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM AGRICULTURE BUSINESS POLITICS CONFLICT) REUTERS

Terwijl landbouwministers van EU-lidstaten gisteren spoedoverleg voerden over de aanpak van de lage melkprijzen, werden deze Belgische ME’ers buiten de vergaderzaal ‘bekogeld’ met stro dat uit combines werd gespuwd door naar schatting 2.500 boze boeren.

Zij eisen dat overheden ingrijpen om de uitzonderlijk lage prijs die ze nu krijgen voor melk – 20 cent per liter – weer op te drijven. Ze zetten die eis kracht bij door autobanden in brand te steken, een snelweg te blokkeren en politie te bekogelen met kippen, flessen en eieren. Met behulp van sproei-installaties lanceerden ze melk en hooi richting de agenten.

Een koe die door de boeren meegenomen was naar de demonstratie, raakte in paniek door het vuurwerk om haar heen, brak los en achtervolgde een kantoormedewerker op de stoep totdat ze weer gevangen kon worden.

Aan het eind van de dag hadden de acties de boeren weinig opgeleverd: er komen volgens de ministers geen lagere quota om de melkprijzen omhoog te krijgen. De Europese Commissie stelt alleen een werkgroep in om te bekijken hoe de melkprijs stabieler kan worden.

Een „teleurstellende” uitkomst van het spoedoverleg, volgens voorzitter Padraig Walshe van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca.