Dalai lama (even) niet welkom bij Obama

De dalai lama brengt deze week weer een bezoek aan Washington, maar hij hoeft niet te rekenen op een ontmoeting met Barack Obama. De Amerikaanse president wil even niet gezien worden met de Tibetaanse leider in ballingschap. Niet nu hij voor komende maand een topontmoeting heeft staan met president Hu Jintao van China, dat Tibet als een opstandige provincie beschouwt.

Met zijn afwijzing breekt Obama met een Amerikaans beleid dat teruggaat tot 1991. Sinds dat jaar was de dalai lama, als hij in de stad was, altijd welkom. Het handen schudden vond wel plaats achter gesloten deuren, om Peking niet te bruuskeren. Alleen vorig jaar, toen het Amerikaanse Congres de Tibetaan een hoge onderscheiding uitreikte, wilde de toenmalige president Bush hem voor het oog van de camera’s ontmoeten. Tot onvrede van China.

De in januari aangetreden Obama zegt met China een „constructieve dialoog” na te streven. „Je krijgt maar een kans om dit goed te beginnen”, aldus Aziëkenner Douglas Paal vandaag in The Washington Post. En om een valse start te vermijden, wil Obama de dalai lama daarom nú nog niet ontvangen. Volgens het Witte Huis is pas in december ‘mogelijk’ tijd voor een ontmoeting – in ieder geval na de top met Hu in november.

Het ultrarechtse Republikeinse Congreslid Rohrabacher kritiseerde Obama’s besluit gisteren. Hij bracht deze in verband met de enorme schulden die de VS bij China heeft uitstaan. „We zijn politiek kwetsbaar voor een regime dat een van de ergste mensenrechtenschenders ter wereld is.”