Coalitiepartijen PvdA en CU: onderzoek naar villa van prins

Na de oppositiepartijen hebben nu ook coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie kritiek op de gang van zaken rond de villa die kroonprins Willem-Alexander laat bouwen in het Afrikaanse Mozambique.

De ChristenUnie vindt dat premier Balkenende onderzoek moet gaan doen naar de bouw van de villa, die onderdeel uit gaat maken van een ecologisch vakantieresort. In een RTL-reportage op 18 september beschuldigden lokale bewoners de betrokken projectontwikkelaar ervan dat hij zich te veel land toe-eigent. Ook zou er geschoten zijn na een ruzie rond het project. CU-Kamerlid Anker zegt dat de premier „de reputatie van de prins en de prinses moet beschermen” en moet onderzoeken „wat waar is en wat niet”.

PvdA-Kamerlid Timmer heeft „genoeg van het gedoe” over de vakantievilla van de prins. „De premier moet de regie overnemen en eventueel onjuiste berichten ontzenuwen.” Dát de prins een luxe villa laat bouwen in een arm land vindt ze „een privébeslissing”.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef premier Balkenende 18 september dat de belangen van de prins in het vastgoedproject zijn ondergebracht in een aparte stichting. Omdat op die manier afstand is gecreëerd tussen de prins en het project vindt Balkenende dat de ministeriële verantwoordelijkheid niet meer geldt voor zaken rond de villa.

Eerder uitten oppositiepartijen D66, GroenLinks en SP al kritiek op het project. Dit weekend voegde ook de traditionele achterban van de Oranjes zich bij de critici. Michiel de Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, zei zaterdag in de Volkskrant dat hij de keuze voor „zo’n arm land als Mozambique” zeer ongelukkig vindt. „Zeker als je dat doet vanuit het oogpunt van privacy.” Hij vindt dat Balkenende en koningin Beatrix hierover zouden moeten praten. „Ik zou gehele afgelasting van het project zeer waarderen.”

Donderdag vergadert de Kamer over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken. Voor het eerst zijn de financiën van het Koninklijk Huis in één begroting ondergebracht. De oppositie vindt dat toelagen van de leden van het Koninklijk Huis komend jaar niet zouden moeten stijgen. In Spanje is de toelage van de Spaanse koninklijke familie, op haar eigen verzoek, bevroren.