Chinese superrijken sterk in schone techniek

Schone industrieën leiden tot grote rijkdom. Althans dat zou kunnen worden afgeleid uit het jaarlijkse Hurun-rapport, waarin de lijsten van rijkste Chinezen staat. Koploper dit jaar is de 43-jarige Wang Chuanfu die het lithiumbatterijen- en autobedrijf Built Your Dreams (BYD) heeft opgericht en de eerste Chinese elektrische auto produceert.

Wang, die begon met het maken van batterijen voor mobiele telefoons, heeft met BYD inmiddels een vermogen vergaard van 5,1 miljard dollar. Hij is veel dank verschuldigd aan de Amerikaanse investeerder Warren Buffett die in 2007 230 miljoen dollar in BYD investeerde.

Daarmee werd het aandeel BYD, de achtste automaker van China, in een klap begeerd bezit. Buffett, wiens aandeel BYD nu overigens 1,7 miljard dollar waard is, beschouwt BYD met 12.000 werknemers als een van de meest innovatieve automakers. De eerste elektrische auto van Wang zal in 2010 op de Amerikaanse markt worden gebracht en regelmatig verschijnen speculatieve berichten in de Chinese zakenpers dat BYD zal worden overgenomen door Toyota of BMW.

De samensteller van het rapport, de Shanghaise consultant Rupert Hoogewerf, zei dat het opvallend is dat dit jaar schone industrieën zo goed scoren. Feit is echter dat BYD van Wang groot is geworden met vervuilende batterijen, en ook benzineauto’s maakt. De kleine BYD-F3, een soort Ford Ka, is de meest verkochte benzineauto in China. Wang is de rijkste man geworden dankzij de groei van de Chinese automarkt, waar nog weinig animo is voor dure elektrische auto’s.