Arie Asfalt

Vergeef me de geur van een complottheorie, maar volgens mij is het AOW-debat in een impasse geraakt door een geheimzinnige, ongenode gast. Je zag hem nooit, maar je hóórde hem wel in iedere discussie opduiken. „Na veertig jaar hard werken mag de stratenmaker genieten van het leven”, zei de een. „We moeten allemaal langer doorwerken. Tenzij je écht zwaar werk hebt. Zoals de stratenmaker”, zei de ander.

Nu dook in Amerika vorig jaar ene Joe The Plumber op: de loodgieter die plotsklaps wereldroem verwierf, omdat hij door de Republikeinen en de media tot symbool van de ‘hardwerkende Amerikaan’ werd gebombardeerd. Zo kon hij zich in iedere talkshow en town hall meeting voordoen als het slachtoffer van Obama’s toekomstige communistische heilstaat. En aangezien alles uit Amerika een jaar later de Hollandse kust bereikt, voorzie ik binnenkort een soortgelijk scenario: Agnes Jongerius op campagne met Arie Asfalt – de 64-jarige stratenmaker uit Purmerend met zand onder zijn nagels, pijn in zijn rug en angstzweet op het voorhoofd.

Het circus begint, denk ik, bij Pauw & Witteman en eindigt met een SP-filmpje waarin je Arie zijn eigen graf ziet graven in een onbetegelde straat. De voice-over bromt: „Als Arie nog twee jaar langer moet doorwerken, ligt hij straks onder zijn eigen stoep. Help Arie. Zeg nee tegen een uitgeklede AOW.”

I’m Arie Asfalt and I approve this message.

Twee weken later heeft Arie een eigen wikipagina, een fansite op Hyves en een talkshow bij NET 5 getiteld De Tafel van Arie, waar hardwerkende lotgenoten hun beklag mogen doen. De eerste line- up: Gerrie Glazenwasser, Karel Kapper en Berend Buschauffeur. Na een lucratieve deal met Endemol, die het format koopt, gaat Arie Asfalt vervolgens vier maanden te vroeg met pensioen – en is iedereen alweer vergeten waar het allemaal om draaide: om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden. Dat Nederlanders qua uren al het minste werken van alle Europese volkeren doet er dan niet meer toe. En dat Nederland al zo’n luxeoord is geworden dat we gemiddeld vijftien jaar langer leven dan toen de AOW werd ingevoerd, is niet meer relevant.

Als Arie maar gelukkig is.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg