Klimaat

Alleen optimisme kan richting geven

Een te grote kist bananen

Een te grote kist bananenEen te grote kist bananen

Veel van de boeken die op dit moment verschijnen over klimaatverandering (en de planken in de boekhandel puilen uit) zijn nogal somber van toon. Met titels als ‘De laatste generatie, hoe de natuur wraak neemt voor het broeikaseffect’ (Fred Pearce) en het hier eerder genoemde ‘Zes graden, onze toekomst op een warmere planeet’ (Mark Lynas) of ‘Hitte, hoe voorkomen we dat de planeet verbrandt?’ (George Monbiot) is duidelijk welke kant de auteur op gaat.

Een van de betere boeken, waarin het onderwerp rustig en helder wordt beschreven is ‘Brandpunt aarde, hoe we de wereld kunnen redden zonder het licht uit te doen’. De speelse ondertitel past precies bij de toonzetting.

Opvallend is ook het fraai vormgegeven boek ‘Een te grote kist bananen’, waarin Eric Schoones aan de hand van gesprekken met Nederlanders uit bedrijfsleven, politiek.media en wetenschap het begrip ‘duurzaamheid’ analyseert. Het boek is opvallend door de milde, veelal optimistische toonzetting. En de interviews zetten aan tot nadenken.

Of het nu gaat om econoom Arnold Heertje (“Velen zien de groei van de economie [in China en India] als een bedreiging, maar ik verwacht dat een duurzame, integrale blik zich daar sneller zal ontwikkelen dan in het Westen”) eco-filosoof Marius de Geus (“Het systeem van een groei-economie gekoppeld aan hyperconsumptie moest een keer tegen de lamp lopen. Dat verwondert mij totaal niet.”),  SER-voorzitter Rinnooy Kan (“Optimisme als permanente geestesgesteldheid is de enige mogelijke mentaliteit van waaruit richting gegeven kan worden aan de samenleving”) of schrijver-bioloog Middas Dekkers (“Biologische systemen hebben altijd de neiging evenwicht en structuur te vinden, maar ik ben bang dat het niet zonder slag of stoot zal gebeuren”).

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis