`Ajaxdirecteur had rol in telefoniekartel`

Rotterdam. Rik van den Boog, de huidige algemeen directeur van Ajax, was in 2001 als directeur van Libertel Vodafone betrokken bij verboden kartelafspraken met vier andere aanbieders van mobiele telefonie. In 2002 legde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vijf aanbieders van mobiele telefonie een boete op van samen 88 miljoen euro, destijds de hoogste boete in de geschiedenis van de kartelautoriteit. De NMa noemde verdachten in openbare stukken echter nooit bij naam, maar sprak in het geval van Vodafone over `V1` en `V2`. Collega`s en concurrenten uit die tijd zeggen nu dat `V1` Van den Boog is. Hijzelf ontkent. Onlangs raakte Van den Boog in opspraak bij het faillissement van artiestenbureau The Entertainment Group van Marco Borsato. Van den Boog is medeaandeelhouder. Oorzaak van het bankroet zijn onverantwoorde overnames door zusterbedrijf LAB Ventures, waarin hij ook een financieel belang heeft. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD en de curator doen nader onderzoek. Voor de bedrijven O2 en Dutchtone is inmiddels een `tussenvonnis` geveld waarbij hun boete is kwijtgescholden. De andere drie (Vodafone, KPN en Ben) wachten op het bindende oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.