7 theatrale variaties op Woolf

1Demonen (1982) door Lars Norén Extreme variant op het Woolf-thema: Frank en Katarina nodigen uit verveling de buren uit. Franks moeder is gecremeerd. Het nietsvermoedende stel fungeert als bliksemafleider. De frustraties van de geperverteerde Frank slaan diepe wonden.

2Nachtwake (1983) door Lars Norén Twee broers en hun echtgenotes ontmantelen elkaar tijdens een hevige, nachtelijke dranksessie.

3Een zwarte Pool (1992) door Karst Woudstra Twee echtparen van rond de veertig zijn in diep ongeluk verzonken. Een student uit Polen incasseert hun frustraties.

4Offertorium (2000) door Erik-Ward Geerlings Echtpaar neemt na een theateravondje een vriend mee naar huis. Een soldate van het Leger Des Heils komt ook langs. De jonge levens van de laatste twee gaan aan flarden.

5Nieuwbouw (2004) door mimegezelschap Levend Wild Een variatie als absurde komedie: een kijvende vrouw, een beledigende man en een bezoekend stel dat als boksbal wordt gebruikt.

6Geslacht (2004) door Rob de Graaf Kinderloos echtpaar houdt met moeite hun huwelijk in stand. Een vriend van Chileense afkomst incasseert hun cynisme. Pijnlijke scheldpartijen gaan tot op het bot.

7Naar Schotland (2007) door Thibaud Delpeut Kinderloos, steenrijk echtpaar fantaseert een kind. Jonger echtpaar loopt schade op. Liters drank. En tot slot zelfmoord van het eerste echtpaar. Een variatie van de eerste orde.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. Aanleiding: de recensie van het stuk ‘Martha loves George’ hiernaast.