Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage vanuit Mozambique over het omstreden Panorama-project in Machangulo waarbij kroonprins Willem-Alexander twee huizen laat bouwen. De Bond van Oranjeverenigingen wil dat hij zich terugtrekt uit het vastgoedproject. Ned.1, 18.15-18.40u.

Panorama: Migrants, go home! Reporter Paul Kenyon volgt in Afrika de route die jaarlijks 40.000 migranten nemen op weg naar Europa. Keynon onderzoekt de harde politieke maatregelen in Europa zoals het verdrag tussen Italië en Gaddafi van Libië om asielzoekers op zee aan te houden en op te sluiten in kampen in de woestijn. BBC 1, 21.30-22.00u.

Nova/Den Haag vandaag. De positie van het Nederlandse koningshuis, met commentaren van Kamerleden en leden van Oranjeverenigingen. Verder een reportage over de gevolgen van de aardbeving in Indonesië vanuit Padang. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Cabaretière Tineke Schouten over haar derde cabaretseizoen van de voorstelling Positien. De zangeres van de elektropopband Krause zingt haar nieuwe single No guts, No glory en vertelt hierover. Tafelheer is Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.15u.

De laatste show. De acteurs Koen De Graeve en Johan Heldenbergh over de film De helaasheid der dingen naar de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst. Eén, 21.55-22.50u.

Pauw & Witteman. Actrice Linda van Dyck vertelt over de toneelvoorstelling Oog om oog, gebaseerd op de film Dead man walking uit 1995, waarin een ter dood veroordeelde moordenaar geestelijke hulp krijgt van een non. Verder is de voormalige exploitant van het Amsterdamse bordeel Yap Yum, Theo Heuft, te gast. Hij heeft een boek geschreven met verschillende anekdotes over de hoeren, de klanten en over zijn relatie met criminelen. Ned.1, 23.00-23.55u.

The Graham Norton show. De anarchistische praatshow met ‘wereldsterren’ verhuist naar BBC 1. Gasten: Ozzy en Sharon Osbourne, komiek Ricky Gervais en een lang gewenste ontmoeting van de presentator Graham Norton met zijn heldin Olivia Newton-John. BBC 1, 23.35-0.20u.

informatief

Weet wat je koopt. Consumentenprogramma met sociaal-psychologische experimenten, verborgen camera’s en het doorlichten van reclames. Ned.2, 19.25-19.55u.

Radar. Consumentenprogramma. De DSB Bank was vorige week in flink in het nieuws, heeft inmiddels erkend fouten te hebben gemaakt en betuigt spijt daarvoor. Verslag over de oplossing die DSB bedacht heeft om haar klanten tegemoet te komen en reacties van de stichtingen die opkomen voor de belangen van de gedupeerden. Verder een onderzoek naar een bedrijf in Nijmegen dat wel zeer voordelige iPhones verkoopt. Ned.1, 20.30-21.15u.

NL Test. Kennisquiz. Kennisquiz waarin op humoristische wijze wordt getest wat Antillianen, Amerikanen, Turken, Italianen en Nederlanders van elkaar weten. In Nederland wonen 226 nationaliteiten, maar wat weten die verschillende bevolkingsgroepen van elkaar? Presentatie: Caroline Tensen. Ned.2, 20.55-21.45u.

Een simpel plan: Special Olympics. Realityreeks over mensen met een bijzonder plan. Jef Haesen en Robin Baelmans maken deel uit van een basketbalteam in Geel. Het is een bijzondere ploeg, want alle clubleden hebben een mentale handicap. Tot hun grote vreugde en die van hun begeleiders worden ze geselecteerd voor de Special Olympics in China, de Olympische Spelen voor mentaal gehandicapte atleten. Voor Robin is deelnemen belangrijker dan winnen, maar Jef houdt er een ander idee op na over die olympische doctrine. Eén, 20.40-21.25u.

Dokument: Pas op voor de leerplichtambtenaar! Documentaire van René Roelofs. Leerplichtambtenaren in Amsterdam Slotervaart hebben hun handen vol aan notoire spijbelaars en andere schoolverzuimers. Een jaar lang volgt René Roelofs de ontwikkelingen op de afdeling Leerplicht in het beruchte allochtone stadsdeel. Ned.2, 22.55-23.50u.

muziek

Podium: Sonia Gaskell - Mevrouw. Portret van Sonia Gaskell, de oprichtster en eerste artistiek leider van Het Nationale Ballet. Haar leerlingen Marianna Hilarides en Jaap Flier halen herinneringen op, Rudi van Dantzig, haar opvolger, wordt in de film van Jellie Dekker gevolgd tijdens het samenstellen van een boek over haar. Ned.2, 0.55-1.30u.