Staking tram, bus en metro Randstad

In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zullen woensdagochtend geen bussen, trams en metro’s rijden, als het aan vakbond AbvaKabo FNV ligt. De bond bereidt een staking voor als protest tegen de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

De gemeentelijke vervoerbedrijven van de drie grote steden noemen de acties „buitenproportioneel” en stappen naar de rechter om de stakingen te laten verbieden. Morgenochtend dient een kort geding in Amsterdam.

Vakcentrale FNV wil woensdag in het hele land ‘65 minuten-acties’ houden, bijeenkomsten van vakbondsleden tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen. Volgens actiecoördinator Eric Vermeulen van AbvaKabo wilde de vakbond het stadsvervoer voor die actie aanvankelijk alleen tussen 11.55 uur en 13.00 uur stilleggen. „Maar daarvoor hebben wij de medewerking nodig van de directies van de ov-bedrijven. Zij moeten iedereen naar binnen halen vóór vijf voor twaalf. Dat weigeren ze te doen.” Als tram, bus en metro in de loop van de ochtend stoppen met rijden, leidt dat volgens AbvaKabo tot overvolle haltes en agressief gedrag van reizigers tegen bestuurders. „Dat is niet verantwoord. Daarom hebben we gezegd: dan rijden we ’s ochtends gewoon helemaal niet.”

Volgens Vermeulen staat het personeel „volledig” achter de actie. „En de enkeling die nog twijfelt, halen we vandaag over.”

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB zullen de stadsvervoerders „absoluut geen medewerking verlenen” aan de 65-minuten-actie van de FNV. „Het kost minstens twee uur om alle trams, bussen en metro’s binnen te halen en na afloop weer uit te laten rijden. Dan kost een staking aan het begin van de dag nog minder tijd.”

Het stadsvervoer heeft niets te maken met de AOW-discussie, zegt de GVB. „Op verhoging van de AOW-leeftijd kunnen wij als bedrijf geen invloed uitoefenen.”