Royale ontvangst Chinese premier in N-Korea

Een breekbaar ogende Kim Jong-il, de ‘Dierbare Leider’ van Noord-Korea, heeft gisteren de Chinese premier Wen Jiabao persoonlijk en met veel ceremonieel vertoon ontvangen voor een driedaags bezoek.

Het feit dat de zieke Kim Jong-il zelf op het vliegveld aanwezig was, doet Chinese Korea-experts vermoeden dat Noord-Korea de nucleaire ontwapeningsgesprekken wil hervatten.

Kim Jong-il en Wen Jiabao, die gisteravond na een enorme parade dineerden en de 18de eeuwse Chinese opera ‘Droom van de Rode Huizen’ bijwoonden, zouden elkaar vandaag uitvoeriger spreken.

„De zeer royale ontvangst is niet alleen een teken van respect, maar ook een bewijs dat Noord-Korea bereid is de zespartijen-gesprekken te hervatten”, aldus hoogleraar Shi Yuan Hua, directeur van het Korea-instituut van de Fudan Universiteit in Shanghai.

Ook andere Korea-experts in China en Zuid-Korea denken dat Wen niet naar Pyongyang was gegaan zonder een positief signaal van het regime ten aanzien van de internationale ontwapeningsgesprekken. Of Wen echter met meer dan vage beloftes uit Pyongyang zal vertrekken wordt overigens betwijfeld.

Het is zeldzaam dat Kim Jong-il zelf gasten ontvangt die geen staatshoofden zijn. Bovendien waren er – en dat was voor het eerst – buitenlandse journalisten aanwezig op het vliegveld toen Wen aankwam. Zij zagen een fragiele, licht hinkende, grijze maar springlevende leider die de Chinese premier hartelijk omhelsde. Kim Jong-il, die enkele maanden geleden volgens de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse media op sterven lag, verbrak in april de onderhandelingen met China, Zuid-Korea, Japan, de VS en Rusland. Directe aanleiding daarvoor was de veroordeling door de VN van de ondergrondse kernproef in mei. De Veiligheidsraad, inclusief China, nam vervolgens een resolutie met economische sancties aan.