Rouvoet wil substantieel hervormingspakket

Dit weekeinde debatteerde de ChristenUnie in Zwolle.

De coalitie moet de moed hebben pijnlijke uitspraken te doen, vindt André Rouvoet.

. Niet alleen „kruimelwerk” maar ook „grote klappers”. Vicepremier en partijleider van de ChristenUnie André Rouvoet nodigde de coalitiepartners CDA en PvdA uit om samen met de ChristenUnie komend voorjaar al „een substantieel hervormingspakket vast te stellen dat reikt tot voorbij 2011”.

Rouvoet sprak zaterdagmiddag op het partijcongres van de ChristenUnie in Zwolle van „één stap verder” dan wat nu is toegezegd door het kabinet. „We moeten ons niet beperken tot kruidenieren”.

Met dat hervormingspakket kan de coalitie dan de Kamerverkiezingen van 2011 in, zo lichtte Rouvoet na de speech toe. „In het voorjaar moeten we de moed hebben uitspraken te doen waarvan we weten dat ze pijn doen.” Over de grote kwesties: woningmarkt, arbeidsmarkt, zorg en onderwijs. Rouvoet: „Taboes zijn er niet bij het inventariseren van de hervormingen, maar die behoren er ook niet te zijn bij de keuzes die daarop volgen.”

Rouvoet wil ook een snelle beslissing over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67. „Daar gaan we, als het aan mij ligt, niet wekenlang meer over vergaderen. We moeten nu doorpakken.”

In zijn speech riep Rouvoet ook het CDA en de PvdA op niet meer met één oog naar andere mogelijke coalities te kijken. „Politiek is geen datingspel”. ’s Morgens had Arie Slob, de fractievoorzitter voor de partij in de Tweede Kamer, het CDA al gevraagd op te houden in te gaan „op de flirts van VVD en PVV”. Het CDA, zegt Slob, zal met beide coalitiepartners de schouders onder het beleid van het kabinet moeten zetten, juist nu de samenwerking in het kabinet soms hapert.