PSV wankelt door nieuw elan FC Utrecht

Michael Silberbauer, Mark van der Maarel en Gregoor van Dijk (van links naar rechts) van FC Utrecht duelleren met PSV’er Orlando Engelaar. Foto Pics United Onderwerp/Subject: FC Utrecht - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Utrecht - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: FC Utrecht's Michael SILBERBAUER (L) Mark VAN DER MAAREL (2L) and Gregoor VAN DIJK (R) in duel with PSV's Orlando ENGELAAR (2R). (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #04 $12 ±1245240034200 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

FC Utrecht0PSV0

Scheidsrechter: Nijhuis. Toeschouwers: 23.000.

Een jaar geleden had niemand het voor mogelijk gehouden dat FC Utrecht na een 0-0 gelijkspel tegen PSV met een katterig gevoel zou blijven zitten. Het duel in Stadion Galgenwaard stond gisteren symbool voor de gedaantewisseling die de club in een paar maanden tijd heeft ondergaan. De formatie van trainer Ton du Chatinier speelde de Eindhovense topclub met goed en verzorgd voetbal bij vlagen van de mat.

FC Utrecht deed zichzelf gisteren te kort door de beste wedstrijd van het seizoen te beëindigen met slechts één punt. Gregoor van Dijk stond na het gelijkspel dan ook met gemengde gevoelens in de catacomben. De middenvelder noemde de kansenverhouding van 14-2 in het voordeel van FC Utrecht met een lach op zijn gezicht „redelijk uniek”. Van Dijk vervolgde: „Ik denk dat we deze week gaan trainen op afwerken. Maar zonder gekheid, dit seizoen hebben we nog niet zo goed gespeeld.”

Het contrast met vorig seizoen is enorm. PSV liet FC Utrecht ruim een jaar geleden tijdens de eerste speelronde van de competitie met 5-1 kansloos. Dat was het begin van wat Van Dijk gisteren betitelde als „het dieptepunt in de clubhistorie”. FC Utrecht nam onder leiding van grootaandeelhouder Frans van Seumeren afscheid van de volledige technische staf, onder wie hoofdtrainer Willem van Hanegem, zag technisch directeur Piet Buter vertrekken en speelde zo’n kleurloos seizoen dat veel aanhangers hun seizoenkaart niet meer verlengden. „De mensen hadden genoeg van het negativisme”, zo vatte Booy gisteren de stemming van een paar maanden geleden samen.

De technisch directeur stelde vervolgens vast dat de sfeer bij FC Utrecht na negen wedstrijden totaal is omgeslagen. Het duel met PSV zal het optimisme volgens Booy alleen maar verder aanwakkeren. „FC Utrecht heeft tegen PSV gespeeld zoals we dat voor ogen hebben. Een elftal dat vooruit kan én durft te voetballen. We hebben een kampioenskandidaat overhoop gespeeld. Dat is pure klantenbinding. Je merkt aan alles binnen de club dat het positieve gevoel terug is. Nu het zo goed gaat wil iedereen opeens weer bij de club horen. Het stadion loopt langzaam maar zeker weer vol. Het verleden is begraven.”

FC Utrecht heeft op verschillende vlakken een metamorfose ondergaan. Maar de opvallendste vernieuwing vond plaats in de selectie. Hoofd scouting Edwin de Kruijff bleek over een uitstekend netwerk te beschikken, waardoor relatief onbekende voetballers als Nana Asare, Jacob Mulenga, Jan Wuytens, Jacob Lensky, Ricky van Wolfswinkel en Dries Mertens naar Utrecht kwamen. De spelers pasten zich razendsnel aan en stuk voor stuk bleken de aankopen aanwinsten. Booy: „Het halen van vers bloed was nodig. We hebben spelers gehaald die echt bij de club passen. De nieuwe jongens hebben allemaal een uitstekende werkethiek. En dat betaalt zich uit op het veld.”

FC Utrecht begon gisteren vol overtuiging aan het treffen met PSV. Al binnen een minuut kreeg Mulenga na een kinderlijke fout van PSV-verdediger Erik Pieters de eerste kans van de wedstrijd. Doelman Andreas Isaksson – vooraf door Du Chatinier beschouwd als de zwakste schakel van PSV – redde bekwaam. De Zweedse doelman groeide in negentig minuten tijd uit tot de man van de wedstrijd. FC Utrecht kreeg veertien kansen, maar een doelpunt bleef uit. PSV kon daar slechts twee mogelijkheden van Otman Bakkal en Jonathan Reis tegenover stellen.

FC Utrecht-spits Van Wolfswinkel miste drie keer oog in oog met doelman Isaksson. Toen de aanvaller in de negentiende minuut de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in zag stuiteren, sloeg hij uit onmacht de handen voor zijn ogen.

Trainer Du Chatinier was na de wedstrijd zichtbaar trots op de prestatie van zijn elftal. De oud-voetballer werd kwaad toen een journalist op de persconferentie aan PSV-trainer Fred Rutten vroeg of dit de slechtste eerste helft van zijn elftal was. „Dat vind ik een denigrerende opmerking”, riep Du Chatinier. „Hiermee doe je FC Utrecht te kort. Je moet niet praten over het slechtste PSV. Het gaat om het beste FC Utrecht.”

De uitval van Du Chatinier paste bij het wij-gevoel dat weer bij Utrecht ontstaat. „Ja, we zijn gewoon goed bezig”, stelde de coach. „De sfeer binnen de club is uitstekend. We werken hier met veel oud-spelers van FC Utrecht. Maar het is echt niet Sjors van de rebellenclub. We zeggen elkaar gewoon de waarheid. De insteek van dit seizoen is het bereiken van de play-offs.”

FC Utrecht kijkt ook al verder vooruit. De club wil de huidige begroting van zestien miljoen binnen vijf jaar verhogen naar 24 miljoen euro. Volgens Booy moet FC Utrecht structureel tot de topvijf van de eredivisie gaan behoren. Gelijkspel tegen PSV moet in de toekomst altijd een katterig gevoel opleveren.

    • Koen Greven