Politiek biedt sluiproute voor dure tweede studie

Het volgen van een tweede studie wordt, als het ligt aan minister Plasterk (Onderwijs, PvdA), veel duurder. Maar de politiek heeft zelf al een sluiproute bedacht om de nieuwe regels te omzeilen.

Morgen spreekt de Eerste Kamer over een voorgestelde wetswijziging van minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) om het collegegeld vrij te geven. Voor de 2.300 studenten die een dubbele master volgen, zou het collegegeld kunnen oplopen tot het tienvoudige van het reguliere bedrag van 1.620 euro.

Maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, zegt Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk (CDA). „Tijdens het overleg met de minister bleek dat een student voor zijn tweede studie het reguliere collegegeld betaalt zolang hij zijn eerste studie niet heeft afgerond. Kortom: stel het halen van het laatste vak van je eerste studie uit, totdat ook je tweede studie af is. Dan kost het je geen cent extra.”

Het CDJA, de jongerenorganisatie van regeringspartij CDA, heeft niettemin druk gelobbyd bij christen-democratische senatoren om iets te doen tegen het vrijgeven van het collegegeld. Voorzitter Jeroen van Velzen: „Excellentie moet worden gestimuleerd, niet bestraft.”

Van Dijk begrijpt niets van dat verzet. „Ik heb het al vijf keer geprobeerd uit te leggen, maar ze snappen het nog steeds niet.”

Van Velzen vindt het maar raar. „Voordat de wet is aangenomen, krijgen we al sluiproutes om hem te omzeilen. Dan is er met die wet toch iets niet in orde?”