Poetin: Fiat moet Lada steunen

Als het Franse autoconcern Renault zijn noodlijdende Russische partner AvtoVaz – onder meer de fabrikant van Lada – niet financieel helpt, dan zal de Russische regering het belang van Renault in dat bedrijf verkleinen. Dat heeft premier Poetin aan Renault laten weten.

Volgens Russische analisten komt het dreigement van Poetin onverwacht, maar is het niet vreemd dat hij Renault om hulp vraagt. Ook zou het Franse autoconcern volgens hen een actieve rol in het bedrijf kunnen gaan spelen. AvtoVaz lijdt maandelijks een verlies van 45 miljoen euro en heeft dringend behoefte aan een efficiëntere werkwijze.

Zelf heeft de Russische regering in de zomer al 567 miljoen euro steun in AvtoVaz gepompt. Dat geld was binnen een paar maanden op. Onlangs kondigde de directie aan in december 27.600 werknemers te zullen ontslaan, een kwart van het totale personeelsbestand. Ook voerde het bedrijf op grote schaal werktijdverkorting door.

Renault kocht begin vorig jaar een kwart van de aandelen van AvtoVaz voor 800 miljoen euro. De Russische autoproducent hoopte daarmee toegang te krijgen tot Franse technologie, waarmee de productie efficiënter gemaakt zou kunnen worden. Renault kan op grond van zijn aandeel in AvtoVaz besluiten blokkeren en hoge managers aanstellen. De meeste van die managers zijn dit jaar echter uit Rusland vertrokken. In de eerste helft van 2008 heeft Renault op zijn AvtoVaz-aandelen een verlies geleden van 128 miljoen euro.

Het dreigement van Poetin komt een week nadat hij buitenlandse kapitaalschieters aanmoedigde in Russische staatsbedrijven te investeren. Voor het eind van het jaar heeft de regering een nieuwe verkoop van aandelen in die bedrijven aangekondigd.

    • Michel Krielaars