Onderzoeksraad wil verbetering van alle seinen op treinsporen

Rijswijk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat alle zesduizend seinen op het treinspoor met een verbeterd veiligheidssysteem worden uitgerust, zodat treinen niet langer door rood kunnen rijden. Dat heeft voorzitter Pieter van Vollenhoven gisteren gezegd in een interview met de NOS. Volgens Van Vollenhoven zijn er tot nu circa 1.100 seinen als risicovol omschreven en die moeten in 2010 voorzien zijn van een verbeterde versie van het zogenoemde Automatisch Trein Beïnvloeding-systeem. Daaronder valt niet het sein bij het spoor bij Barendrecht, waar twee goederentreinen ruim een week geleden frontaal botsten. ”De discussie wordt nu: kun je je permitteren om dat maar tot 1.100 te beperken? Als je kijkt hoe Barendrecht anders had kunnen aflopen, kun je je dat niet permitteren”, zei Van Vollenhoven. Volgens hem kost de aanpassing per sein circa 50.000 euro.