Motorcoureur Lorenzo domineert in Portugal

Jorge Lorenzo heeft gisteren in Estoril met overmacht de Grote Prijs van Portugal in de MotoGP gewonnen. De Spaanse motorcoureur van Yamaha verwees de Australiër Casey Stoner (Ducati), die zijn rentree maakte, naar de tweede plaats. De Spanjaard Dani Pedrosa eindigde met zijn Honda als derde.

Voor Lorenzo was het de vierde zege van het seizoen in de koningsklasse van de motorsport. Hij maakte de strijd om de wereldtitel weer wat spannender. De Italiaan Valentino Rossi (Yamaha), die als vierde finishte, behoudt de leiding in het WK-klassement. Zijn voorsprong op Lorenzo bedraagt achttien punten, met nog drie races te gaan.

Lorenzo was oppermachtig in Estoril. Hij trok vanaf poleposition hard op, duldde Pedrosa even voor zich, maar nam toen resoluut de leiding. Niemand kon zijn tempo volgen, ook zevenvoudig wereldkampioen Rossi niet. De Italiaan viel terug van plaats twee naar vier en kwam zichtbaar snelheid tekort.

Stoner reed opmerkelijk sterk. De Australiër had twee maanden rust genomen om te herstellen van oververmoeidheidsklachten en verscheen als herboren aan de start. Hij eindigde in Estoril voor het eerst sinds de TT van Assen in juni weer op het podium. Pedrosa had een superstart en stoof naar de koppositie. Hij leverde daarna twee plaatsen in, maar behield zonder grote problemen de derde plaats.

In de 250cc-klasse won titelverdediger Marco Simoncelli gisteren de Grote Prijs van Portugal. De Italiaanse motorcoureur bleef in Estoril de Fransman Mike di Meglio en de Spanjaard Hector Barbera voor. Simoncelli behaalde zijn vijfde zege van dit seizoen. De Japanner Hiroshi Aoyama werd vierde en blijft koploper in de strijd om de wereldtitel. De Spanjaard Alvaro Bautista, die gisteren uitviel, staat tweede. Met nog drie races op het programma staat Simoncelli op de derde plaats. (ANP)