Maaltijd uit de supermarkt

zalmHet gebeurt wel eens dat mensen zeggen: die ingrediënten die jij altijd schijnt te gebruiken, die zie ik nooit ergens. Of dat ze zeggen: jij hebt zeker de tijd om de hele dag langs allerlei winkels te scharrelen. Of: – dat komt op hetzelfde neer – gewone mensen kunnen alleen maar in de supermarkt boodschappen doen. Of: ja u woont natuurlijk in de Randstad en daar denken ze maar dat iedereen alles kan krijgen.

Op zulke momenten geef ik mij over aan angstige introspectie. Is het waar dat ik mijn leven doorbreng uitsluitend op zoek naar genotzuchtig tafelen? Heb ik werkelijk niets anders aan mijn hoofd? Niets beters te doen dan delicatessenwinkels onveilig maken? Het antwoord is, zo luiden antwoorden meestal: ja en nee.

Goed zo. Verhelderend.

Ja, ik besteed veel tijd aan koken, kookboeken lezen, nieuwsgierig in winkels het assortiment inspecteren, op internet zoeken waar je ‘diervriendelijk natuurvlees’ kunt krijgen of de website van Slow Food lezen en denken: nagelholt, dat wil ik ook eens proeven en dan rust ik niet voor het zover is. Dat is abnormaal, dat geef ik toe, maar laat me nu maar, ik vind het leuk.

En nee, ik denk niet dat eten het allerbelangrijkste in de wereld is (al is het niet onbelangrijk) en ik woon in het geheel niet in de Randstad en ik heb ook vaak net als elk normaal mens geen zin in koken of geen tijd voor boodschappen.

Ik heb wel een voorraadkast. Als ik ergens zoute kappertjes zie denk ik meteen: Toeslaan! Nu! Met als gevolg dat er vijf potjes zoute kappertjes in die voorraadkast staan. En als ergens goede ansjovis te krijgen is, of lekkere olijven, of – zag ik laatst tot mijn innige verrukking – avocado-olie dan laat ik dat niet staan. Want ik kan moeilijk voor elk wissewasje helemaal naar de grote stad gaan rijden. Maar ik ga ook niet alleen maar gekookte prei en gekookte aardappelen eten.

Zo, dat weten we dan weer. Onlangs at ik een heel leuke maaltijd geheel uit de Plus-supermarkt in het naburige dorp. Daar blijken ze in de diepvries wilde zalm te hebben met MSC-keurmerk. Leve de Plus. Erbij bakte ik, en dat was erg smakelijk, courgette en aardappelblokjes. Eerst alles in kleine blokjes snijden natuurlijk, dan in een koekenpan olie warm maken, aardappelblokjes vijf minuten bakken, dan de courgette erbij en een fijn gehakt teentje knoflook en wat tijm. Peper en zout. Geregeld roeren en laten bakken tot het gaar is – minuutje of tien.
Over de zalm maakte ik de onderstaande saus (heerlijk, echt waar) en de zalm zelf bakte ik kort in de koekenpan. Het was weinig werk, het was lekker en het was boodschaptechnisch totaal geen gedoe.

Zalm met saus van ansjovis en kappertjes

  • 4 wilde Alaska-zalmfilets uit de diepvries
  • 1 dl olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 8 ansjovisfilets uit blik
  • 10 zwarte ontpitte olijven
  • 1 flinke el kappertjes (liefst zoute maar zuur kan ook)
  • 1 potje crème fraîche (2 dl)

Dus.
Snijd de olijven doormidden en dan in plakjes. Spoel de kappertjes af en snijd ze doormidden. Hak een teentje knoflook heel fijn. Snijd de ansjovis in stukjes.

Verwarm de olijfolie in een sauspannetje tot-ie goed heet is en gooi er alle hiervoor genoemde ingrediënten in. Laat even bakken tot de knoflook zacht is maar niet bruin. Roer af en toe. Maal er flink zwarte peper over.
Laat even afkoelen en roer er van het vuur af de crème fraîche door. Bak de zalm, (hij moet niet heel gaar zijn) warm de saus nog even op en giet hem over de vis.

    • Marjoleine de Vos