Landelijk PvdA doet mee in Den Haag

Jeltje van Nieuwenhoven (66) wil bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar lijsttrekker worden van de PvdA in Den Haag. Ze neemt het op tegen de huidige wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen). Een andere wethouder, Henk Kool (Sociale zaken en Werkgelegenheid), trekt zich terug uit de verkiezing. Hij schaart zich achter „coryfee en kanjer” Van Nieuwenhoven. „Zij kan het verschil maken”, zei Kool gistermiddag bij de presentatie van Van Nieuwenhoven als kandidaat-lijsttrekker in het gebouw van het Nationale Toneel in Den Haag.

Jeltje van Nieuwenhoven was voorzitter van de Tweede Kamer van 1998 tot 2002. Na de verkiezingen van 2002 was ze een half jaar fractievoorzitter en politiek leider van de PvdA.

Concurrent Marnix Norder is „verrast” door de kandidatuur van Van Nieuwenhoven. Hij noemt haar „een gezicht van toen, uit de periode van Ad Melkert”. Norder vindt dat de „complexe problemen van nu vragen om een gezicht van nu”. Norder had zich bijvoorbeeld wel achter Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) geschaard wanneer die zich kandidaat zou hebben gesteld. „Dat is een geluid van daadkracht, niet van pappen en nathouden.” Ook zegt Norder dat hij veel beter weet wat er leeft in de stad dan Van Nieuwenhoven. „Ze woont hier dan misschien al wel lang, maar ze was toch voornamelijk actief in de kaasstolp rond het Binnenhof.”

Dit voorjaar besloot Van Nieuwenhoven dat ze gemeenteraadslid wilde worden in Den Haag, de stad waar ze ruim vijftien jaar woont. Een aantal PvdA’ers vroeg haar of ze lijsttrekker wilde worden. Onder hen Kamerlid Pierre Heijnen en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), allebei oud-wethouder in Den Haag. Kool en Norder „zijn prima wethouders, maar het sociale PvdA-verhaal klinkt bij Jeltje veel echter en gemeender dan bij die twee”, zegt Heijnen, die aanvankelijk ook aan Jan Pronk dacht als lijsttrekker.

Van Nieuwenhoven legde haar laatste politieke functie, gedeputeerde in Zuid-Holland, in 2006 wegens gezondheidsproblemen neer. Daarna was ze ambassadeur voor het openbaar vervoer. Van Nieuwenhoven wil geen wethouder worden. Ze zegt dat haar kandidatuur niet is ingegeven door de deelname van Geert Wilders’ PVV in Den Haag. Van Nieuwenhoven wil dan ook geen „anti-campagne” voeren tegen de PVV, die bij de Europese verkiezingen in juni de grootste werd in Den Haag.

De PvdA is met vijftien zetels in de gemeenteraad en vier wethouders in het college van B en W op dit moment veruit de grootste machtsfactor in de stad. Samenwerking met de PVV sluit Van Nieuwenhoven niet bij voorbaat uit, maar „ze heeft weinig aanleiding om aan te nemen dat die partij het beste voor heeft met Den Haag”. Toen Norder zich begin vorige maand kandidaat stelde sloeg hij een harde toon aan tegen de PVV. Geert Wilders is niet onder de indruk van de kandidatuur van Van Nieuwenhoven: „Al haalt de PvdA nog meer mastodonten uit het PvdA-politbureau van de vorige eeuw van stal, we gaan gehakt van ze maken.”

De ruim 1.800 leden van de PvdA in Den Haag beslissen later deze maand wie lijsttrekker wordt.

    • Brian van der Bol