Koploper, maar met spelers met beperkte houdbaarheid

FC Twente won gisteren de streekderby tegen Heracles Almelo (3-1) en is koploper.

De prestaties zijn mede te danken aan de brede selectie van trainer Steve McClaren.

Heraclestrainer Gertjan Verbeek merkte gisteren na de nederlaag van zijn ploeg in de streekderby (3-1) op dat hij de doelstellingen van FC Twente altijd vrij zuinig vindt. En afgelopen donderdag klonk voorzichtig gefluit in de Grolsch Veste, na de doelpuntloze groepswedstrijd tegen Steaua Boekarest in de Europa League. Het zijn tekenen van een veranderd verwachtingspatroon rond FC Twente, de nieuwe koploper in de eredivisie.

Trainer Steve McClaren anticipeerde in de afgelopen transferperiode al op de nieuwe status van FC Twente en versterkte zijn spelersgroep met liefst tien voetballers. De voormalige bondscoach van Engeland haalde ze uit alle windstreken, getuige de reservebank in Almelo met onder anderen de Braziliaan Wellington, de Zuid-Afrikaan Bernard Parker en de Irakees Nashat Akram. McClaren heeft nu voor elke positie in het elftal minimaal twee spelers – volgens hem een vereiste voor goede prestaties in zowel eredivisie als Europa League.

Al na een kwart van de wedstrijden in de eredivisie blijkt dat de dubbele bezetting geen overbodige luxe is, mede omdat cruciale posities bij FC Twente zijn bezet door voetballers die de dertig ruim zijn gepasseerd. Zo bleef spelmaker Kenneth Perez (35) tegen Heracles negentig minuten op de reservebank. De Deen, die dit seizoen nog niet zijn beste vorm etaleerde, is met McClaren overeengekomen dat hij af en toe rust krijgt. Perez werd vervangen door Cheick Tioté, die zich al na tien minuten geblesseerd liet wisselen voor Dario Vujicevic, die op zijn beurt niet voldeed en na ruim een uur moest plaatsmaken voor Dwight Tiendalli.

Ook de betrouwbare doelman Sander Boschker (38) begint kleine slijtage te vertonen en bood Heracles binnen tien minuten een niet te missen kans op het openingsdoelpunt. Hij liet de bal uit een vrije trap van Willie Overtoom onder zich door glippen en zag Everton scoren. Eind juli maakte de ervaren doelman – niemand speelde zo veel competitieduels voor FC Twente – een beslissende fout in de voorronde van de Champions League tegen Sporting Portugal, waarna de Bulgaar Nikolaj Mihailov bewees een waardige vervanger te zijn.

In Enschede wordt echter het meest getwijfeld aan de houdbaarheid van spits Blaise N’Kufo (34). De tot Zwitser genaturaliseerde Congolees passeerde eerder dit seizoen Jan Jeuring – nu scout voor FC Twente – als clubtopscorer aller tijden en is de absolute leider in het veld. Maar N’Kufo lijkt steeds sneller zijn zuurstof te hebben verbruikt. In de eerste helft tegen Heracles bleef hij na afgeslagen aanvallen eenzaam in buitenspelpositie achter, de handen vol onbegrip in de lucht omdat hij de bal niet had gekregen. Bij passes die hem wel bereikten, miste hij handelingssnelheid, op de grond en in de lucht.

Maar FC Twente toonde na een weifelend begin ook wat ervaring in de ploeg voor voordelen heeft. Met de woorden van Verbeek: „Ik lees vaak dat FC Twente niet altijd groots speelt en toch wint. Ze raken vooral niet snel in paniek. Mentaal zijn ze heel sterk en op dat punt zouden wij ons flink kunnen verbeteren. Bas Dost legde de bal nog af terwijl hij alleen voor het doel stond, Everton kapte een tegenstander uit om de bal nog beter voor zijn voeten te krijgen. Schieten we bij dat soort kansen op doel, dan hebben we al 50 procent kans op een doelpunt. Dat heeft ook te maken met mentale kracht.”

Heraclesdoelman Martin Pieckenhagen kon bij de voorsprong van zijn ploeg nog redden op een venijnig schot van Miroslav Stoch, maar was na ruim een half uur kansloos op de inzet van Bryan Ruiz. De buitenspeler zette na een pass van Theo Janssen behendig zijn tegenstander Mark Looms op het verkeerde been en haalde hard uit voor de gelijkmaker.

In de tien minuten na rust besliste FC Twente de wedstrijd bij onoplettendheid van Heracles. N’Kufo week handig uit voor verdediger Antoine van der Linden en schoot de bal buiten het bereik van Pieckenhagen in de verre hoek. Nog geen twee minuten later belandde de bal na halfslachtig optreden van de Heraclesdefensie voor de voeten van Theo Janssen. De middenvelder aarzelde niet en schoot van twintig meter hard raak.

Meteen na afloop moest McClaren in het Polman Stadion de vragen beantwoorden waar hij zo’n hekel aan heeft. „Het is net oktober en dan worden er geen prijzen verdeeld”, zei hij over de strijd om de landstitel. „We moeten kijken hoe we deze vorm kunnen vasthouden. De spelers hebben goed gereageerd op de teleurstelling van een snel tegendoelpunt. Met dat soort dingen kunnen we verder. We hebben vandaag ervaren dat een goede instelling de doorslag geeft.”

    • Michiel Dekker