'Jonge goden worden nooit moe'

De finale bereiken van je eigen toernooi. Het overkwam Paul Haarhuis (43) bij de Tennis Classics.

Paul Haarhuis verloor gisteren in Eindhoven de finale van de Tennis Classics, het veteranentoernooi waarvan hij zelf organisator is. De voormalig nummer 18 van de wereld serveerde in de tiebreak van de tweede set tegen Thomas Enqvist voor de partij, maar moest de titel aan de Zweed laten. Toch kreeg Haarhuis na afloop de meeste complimenten. De 43-jarige speelde volgens veel bezoekers als ‘een jonge god’.

Vóelde u zich ook zo?

„Een groot deel van de partij wel; ik heb heel goed gespeeld. Maar tegen het einde was ik behoorlijk uitgeput. En jonge goden worden volgens mij nooit moe.”

Uw oud-trainer Alex Reijnders zei: ‘Ik heb Paul zelden zo graag zien winnen als vandaag’.

„Als je naast deelnemer ook toernooidirecteur bent, is de kans klein dat je de finale haalt. Waar andere spelers de afgelopen dagen tussen wedstrijden door op de massagetafel lagen of in het restaurant zaten, moest ik presentaties voor sponsoren geven. Soms stond ik vijf minuten voor de wedstrijd nog dingen te regelen. Dus áls je dan in die finale staat, wil je ook het onderste uit de kan.”

Sommige kenners oordeelden dat u in uw huidige vorm alle Nederlandse Davis-Cupspelers aankan.

„Thiemo de Bakker is een maatje te groot. Maar als ik een maand intensief train, kan ik het veel landgenoten moeilijk maken.”

De 32-jarige Mark Philippoussis ziet het seniorencircuit als opmaat naar een rentree, zei hij vorige week in Eindhoven. Verrast dat u?

„Nee. Als je het spelletje echt leuk vindt, valt alles tegen na je afscheid. Slechts een enkeling, zoals Yannick Noah [die muzikant werd], is succesvol op een ander vlak.”

    • Danielle Pinedo