Iran laat snel inspectie VN toe

Inspecteurs van atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties mogen op 25 oktober de nieuwe Iraanse uraniumverrijkingsfabriek in de heilige stad Qom komen onderzoeken. Dat maakte Mohammed ElBaradei, het hoofd van het IAEA, gisteren bekend na overleg in Iran. ElBaradei zei tijdens de persconferentie dat de manier waarop Iran naar het Westen kijkt, verschuift van „samenzwerend” naar „samenwerkend”. Hij stelde verder dat Iran het IAEA eerder op de hoogte had moeten stellen van de bouw van de installatie. Iran maakte pas bekend dat de fabriek bestond toen deze bijna af was. De bekendmaking van het bestaan van een tweede uraniumverrijkingsfabriek verhoogde de angst in westerse landen dat het islamitische land nucleaire wapens ontwikkelt. Iran ontkent dit. (BBC, AP)