IAEA en VS zien vooruitgang in opstelling Iran

Zowel IAEA-chef Mohamed ElBaradei als de hoogste Amerikaanse veiligheidsadviseur, James Jones, heeft zich afgelopen weekeinde positief uitgelaten over de huidige Iraanse opstelling in de controverse over zijn nucleaire programma. ElBaradei prees in Teheran een verschuiving „van samenzwering naar samenwerking”. Jones zei in het CBS-televisieprogramma Face the Nation dat „we nu een Iran hebben dat bereid is naar de tafel te komen”. Iran en zes mogendheden hervatten 1 oktober in Genève hun overleg over een oplossing. Ze praten later deze maand verder.

Concreet kwam de chef van het Internationaal Atoom Agentschap met de Iraanse autoriteiten overeen dat zijn inspecteurs op 25 oktober de nieuwe Iraanse uraniumverrijkingsfabriek gaan bekijken. Iran meldde de bouw van de fabriek twee weken geleden aan het IAEA en herhaalde in Genève zijn belofte de installatie voor inspectie open te stellen. Elbaradei onderstreepte wel dat Iran de bouw van de fabriek veel eerder had moeten melden. Iran ontkent dat.

Ook praten IAEA en Iran in Teheran verder over het principeakkoord van Genève om Iraans laag verrijkt uranium in het buitenland verder te verrijken.

The New York Times meldde zaterdag dat Iran volgens een vertrouwelijke analyse van experts van het IAEA „voldoende informatie” heeft verzameld „om een kernbom te ontwerpen en te produceren”. ElBaradei herhaalde wat dit betreft dat er geen „concreet bewijs” is dat Iran aan kernwapens werkt.

Gevraagd of Iran dichter bij een atoombom komt, antwoordde veiligheidsadviseur Jones op CNN: „Nee, we blijven bij de rapporten die we naar buiten hebben gebracht.” Hij doelde op het rapport waarin de gezamenlijke inlichtingendiensten in 2007 meldden dat Iran in 2003 zijn kernwapenprogramma staakte. Het interne IAEA-rapport waarvan The New York Times melding maakte is volgens het veiligheidsinstituut ISIS een werkdocument en niet noodzakelijkerwijs een definitief rapport. (Reuters, AP)