Hockeysters zijn weer bang voor Lammers

Hockeyster Kim Lammers miste de Spelen van Peking door een zware knieblessure.

Nu is de spits van Laren en voormalig topscorer van de hoofdklasse helemaal terug.

Weer opende hockeyspits Kim Lammers (28) gisteren de score voor Laren. In de vierde wedstrijd van het seizoen maakte ze tegen Klein Zwitserland alweer haar vijfde doelpunt en daarmee staat ze op de derde plaats van de topscorerslijst. De afgelopen twee jaar telde Lammers, drie seizoenen geleden nog topscorer van de hoofdklasse, door een knieblessure niet echt mee. De spits gleed twee jaar geleden in een wedstrijd tegen Forward uit over de herfstbladeren op het veld. Ze scheurde daardoor een kruisband in haar rechterknie. Nu is ze helemaal terug.

„Alle tegenstanders zijn weer bang voor haar”, zegt hoofdcoach Alexander Cox tevreden na afloop van de met 4-0 gewonnen wedstrijd. Door twee mislukte strafcorners bleef het gisteren in Den Haag bij één doelpunt voor Lammers, die al sinds haar hoofdklassedebuut in 1999 uitkomt voor Laren. „Normaal pusht ze nog wat meer ballen binnen”, zegt Cox. „Kim is onze targetman. Als we haar in stelling brengen, weet ze altijd te scoren.”

Het duurde echter lang voordat Lammers na haar blessure weer terug was op haar oude niveau. Nadat ze eind oktober 2007 haar knieband afscheurde, deed ze alles om op tijd fit te zijn voor de Spelen in Peking. Zes dagen per week trainde ze vijf tot zes uur per dag om volledig te herstellen. Dat bleek niet voldoende.

Toenmalig bondscoach Marc Lammers besloot de spits van Laren niet mee te nemen naar Peking. „Ik had verwacht dat ik in de voorafgaande jaren iets meer credit had opgebouwd”, zegt Lammers, nog steeds teleurgesteld. Toen ze afviel, stond ze pas twee weken op het veld. „Tot die tijd had ik wegens mijn blessure alleen binnen getraind. Natuurlijk was ik op dat moment niet goed genoeg”, erkent ze. „Maar als hij me wat langer bij de groep had gehouden, zodat ik kon meedoen aan de Champions Trophy, had ik misschien nog kunnen terugkomen.”

Ze was verdrietig dat ze afviel en besloot op vakantie te gaan. „Als ik niet was uitgegleden, had ik gewoon in Peking gestaan. Ik wilde weg, even helemaal niets doen.” Met het oog op haar herstel was dat echter geen slimme zet. Doordat ze niet trainde, kreeg ze een terugslag. „Vooral conditioneel kon ik het niet bijhouden en ik was fysiek niet sterk genoeg.”

Bij Laren werd ze een bankspeelster. Toch hield toenmalig coach Jacques Brinkman vertrouwen in haar. „Ze was aan het begin van het seizoen niet fit genoeg maar ik heb nooit getwijfeld of ze haar oude niveau weer zou halen. Ze moest alleen geduld hebben.” Ook bondscoach Herman Kruis zag nog toekomst in de spits. Hij selecteerde haar vorig jaar oktober voor de potentials, een groep van zestien speelsters die de potentie hadden om eventueel door te stromen naar het Nederlands team. „Ik wist over wat voor kwaliteiten ze beschikt”, zegt Kruis. „Daarom gaf ik haar de kans.”

Die pakte Lammers met beide handen aan. Hoewel ze in 2006 al wereldkampioen was geworden, had ze geen sterallures tussen de speelsters van wie de meesten net uit Jong Oranje kwamen. „Ze maakte de jonge meiden wegwijs in het internationale hockey en dat vond ik heel sterk van haar”, zegt Kruis. Zelf werd ze steeds fitter en dat resulteerde erin dat ze na de winterstop weer tot de basisspeelsters van Laren behoorde en in juli mee mocht met het Nederlands team naar de Champions Trophy in Sydney. Een maand later werd ze Europees kampioen in het Wagener-stadion, waar ze zeven keer scoorde. „Kim is weer de oude”, aldus de bondscoach.

Over de Olympische Spelen van 2012 durft Lammers nog niet na te denken. „Ik wil volgend jaar meedoen met de Champions Trophy en het WK, maar verder kijk ik niet vooruit.” Met Laren wil ze landskampioen worden. „Vorig jaar werden we derde en waren de verschillen al klein.”

Ook coach Cox is ervan overtuigd dat de landstitel tot de mogelijkheden behoort. „Amsterdam en Den Bosch zijn favoriet, maar wij komen eraan. Als we de play-offs halen, willen we landskampioen worden: die ambitie steken we niet onder stoelen of banken.” Of de fitte Lammers net als drie jaar geleden topscorer van de hoofdklasse kan worden, weet ze niet. „Ik ben niet meer zo gefixeerd op de cijfertjes. Ik ga me niet blindstaren op die topscorelijst; dat werkt bij mij averechts.”