Geen pruik maar een vrouw

(Foto Dylan Martinez / Reuters) A body lies in dirt and rubble after she was uncovered from an earthquake destroyed building in central Padang, Indonesia's West Sumatra province in the early hours October 4, 2009. REUTERS/Dylan Martinez (INDONESIA ENVIRONMENT DISASTER) REUTERS

Het lijkt op een pruik die door de aardbeving op straat is beland, maar onder het gruis zit er aan de haren een heel lichaam vast. Gisterochtend vroeg werd deze vrouw ontdekt in een ingestort gebouw op het platteland van Padang, de Indonesische provincie die vorige week getroffen werd door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. De meeste slachtoffers vielen in de provinciehoofdstad Padang, waar de gebouwen vaak meer dan één verdieping tellen en dus meer slachtoffers maken als ze instorten. In de stad zijn wel weer meer hulpverleners dan op het platteland.

Die hulpverleners houden zich inmiddels vooral bezig met het bergen van lichamen. „Over een paar dagen houden we op met het zoeken naar overlevenden”, vertelt de Nederlander Sjaak Seen aan persbureau Reuters. Hij leidt een VN-team dat de hulp coördineert. „Na 72 uur bedolven te zijn is de kans dat je nog leeft minimaal.” De schattingen van het aantal slachtoffers lopen uiteen van enkele honderden (volgens het lokale rampencentrum) tot zo’n 1.100 (volgens de VN). Maar er zijn misschien nog duizenden mensen bedolven.