Gedaanteverwisseling in de Galgenwaard

FC Utrecht speelt PSV in Stadion Galgenwaard van de mat, maar vergeet te scoren.

Volgens technisch directeur Booy moet de club structureel tot de topvijf gaan behoren.

FC Utrecht-fans houden een spandoek met daarop de club-iconen Leo van Veen, Jan Willem van Ede en Jean-Paul de Jong omhoog. (Foto ProShots) FC Utrecht - PSV , 04-10-2009 , 0-0 , Spandoek Ruhe, Jasper

Een jaar geleden had niemand het voor mogelijk gehouden dat FC Utrecht na een 0-0 gelijkspel tegen PSV met een katterig gevoel zou blijven zitten. Het duel in Stadion Galgenwaard stond gisteren symbool voor de gedaantewisseling die de club in een paar maanden tijd heeft ondergaan. De formatie van trainer Ton du Chatinier speelde de Eindhovense topclub met goed en verzorgd voetbal bij vlagen van de mat. „Alles ging vandaag eigenlijk goed”, stelde technisch directeur Foeke Booy na afloop. „Alleen werden de kansen niet afgemaakt.”

FC Utrecht deed zichzelf gisteren tekort door de beste wedstrijd van het seizoen te beëindigen met slechts één punt. Gregoor van Dijk stond na het gelijkspel dan ook met gemengde gevoelens in de catacomben. De middenvelder noemde de kansenverhouding van 14-2 in het voordeel van FC Utrecht met een lach op zijn gezicht „redelijk uniek”. „Ik denk dat we deze week gaan trainen op afwerken. Maar zonder gekheid, dit seizoen hebben we nog niet zo goed gespeeld”, zei Van Dijk. „Alles viel op zijn plek. Als we dit niveau vast weten te houden kan het een mooi seizoen worden.”

Het contrast met vorig seizoen is enorm. PSV liet FC Utrecht ruim een jaar geleden tijdens de eerste speelronde van de competitie met 5-1 kansloos. Dat was het begin van wat Van Dijk gisteren betitelde als „het dieptepunt in de clubhistorie”. FC Utrecht nam onder leiding van grootaandeelhouder Frans van Seumeren afscheid van de volledige technische staf, onder wie hoofdtrainer Willem van Hanegem, zag technisch directeur Piet Buter vertrekken en speelde zo’n kleurloos seizoen dat veel aanhangers hun seizoenkaart niet meer verlengden. „De mensen hadden genoeg van het negativisme”, zo vatte Booy gisteren de stemming van een paar maanden geleden samen.

De technisch directeur stelde vervolgens vast dat de sfeer bij FC Utrecht na negen wedstrijden totaal is omgeslagen. Het duel met PSV zal het optimisme volgens Booy alleen maar verder doen aanwakkeren. „FC Utrecht heeft tegen PSV gespeeld zoals we dat voor ogen hebben. Een elftal dat vooruit kan én durft te voetballen. We hebben een kampioenskandidaat overhoop gespeeld. Dat is pure klantenbinding. Je merkt aan alles binnen de club dat het positieve gevoel terug is. Nu het zo goed gaat wil iedereen opeens weer bij de club horen. Het stadion loopt langzaam maar zeker weer vol. Van hieruit moeten we verder bouwen en niet meer achterom kijken. Het verleden is begraven.”

FC Utrecht heeft op meerdere vlakken een metamorfose ondergaan. Maar de opvallendste vernieuwing vond plaats in de selectie. Hoofd scouting Edwin de Kruijff bleek over een uitstekend netwerk te beschikken, waardoor relatief onbekende voetballers als Nana Asare, Jacob Mulenga, Jan Wuytens, Jacob Lensky, Ricky van Wolfswinkel en Dries Mertens naar Utrecht kwamen. De spelers pasten zich razendsnel aan en stuk voor stuk bleken de aankopen aanwinsten. Tegen PSV stonden ze alle zes in het basiselftal van Du Chatinier. Booy: „Het halen van vers bloed was nodig. We hebben spelers gehaald die echt bij de club passen. De nieuwe jongens hebben allemaal een uitstekende werkethiek. En dat betaalt zich uit op het veld.”

FC Utrecht begon gisteren vol overtuiging aan het treffen met PSV. Al binnen een minuut kreeg Mulenga na een kinderlijke fout van PSV-verdediger Erik Pieters de eerste kans van de wedstrijd. Doelman Andreas Isaksson – vooraf door Du Chatinier beschouwd als de zwakste schakel van PSV – redde bekwaam. De Zweedse doelman groeide in negentig minuten tijd uit tot de man van de wedstrijd. FC Utrecht kreeg veertien kansen, maar een doelpunt bleef uit. PSV kon daar slechts twee mogelijkheden van Otman Bakkal en Jonathan Reis tegenover stellen.

FC Utrecht-spits Van Wolfswinkel miste drie keer oog in oog met doelman Isaksson en was een beetje de schlemiel van de wedstrijd. Toen de aanvaller in de negentiende minuut de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in zag stuiteren, sloeg hij uit onmacht de handen voor zijn ogen. „Het was gewoon zonde”, stelde de jeugdinternational. „Isaksson pakte ballen die er normaal gesproken wel in gaan. Het was eerder pech dan dat het slecht was van mijn kant.” Uitblinker Mertens was het met zijn ploeggenoot eens: „Het zat net niet mee. Als we nog beter op elkaar raken ingespeeld, dan kan hier iets moois gaan ontstaan in Utrecht. We hebben een jonge ploeg die alleen maar beter kan worden.”

Trainer Du Chatinier was na de wedstrijd zichtbaar trots op de prestatie van zijn elftal. De oud-voetballer werd kwaad toen een journalist op de persconferentie aan PSV-trainer Fred Rutten vroeg of dit de slechtste wedstrijd van zijn elftal was. „Dat vind ik een denigrerende opmerking”, riep Du Chatinier. „Hiermee doe je FC Utrecht te kort. Je moet niet praten over het slechtste PSV. Het gaat om het beste FC Utrecht.”

De uitval van Du Chatinier paste bij het wij-gevoel dat weer bij Utrecht ontstaat. „Ja, we zijn gewoon goed bezig”, stelde de coach. „ De sfeer binnen de club is uitstekend. De spelers zijn leergierig, de supporters slaan ons enthousiast op de schouders. Dat is hier allemaal wel eens anders geweest. We werken hier met veel oud-spelers van FC Utrecht. Maar het is hier echt niet Sjors van de rebellenclub. We zeggen elkaar gewoon de waarheid. De insteek van dit seizoen is het bereiken van de play-offs.”

FC Utrecht kijkt ook al verder vooruit. De club wil de huidige begroting van zestien miljoen binnen vijf jaar verhogen naar 24 miljoen euro. Volgens Booy moet FC Utrecht structureel tot de topvijf van de eredivisie gaan behoren. Gelijkspel tegen PSV moet in de toekomst altijd een katterig gevoel opleveren.

    • Koen Greven