Gastje pesten met George en Martha

Theater Martha loves George door Boogaerdt/ Van der Schoot. Gezien: Brakke Grond, Amsterdam. Tournee t/m 18/12. Inl: www.bvds.nu.****

Martha en George; hun namen en hun stekelige pesterijen zijn voldoende om helemaal in de sfeer te komen van Who's Afraid of Virginia Woolf?, Edward Albee’s meesterwerk uit 1962 over een verbale, nachtelijke vechtpartij tussen twee echtelieden en hun gasten. Het mimeduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot noemen hun ‘Woolf’-variatie dan ook treffend Martha loves George.

In dat werkwoord loves schuilt zowel eerlijkheid als ironie, de pijlers van het stuk. De andere titel is ook een rechtenkwestie: omdat Albee geen bewerkingen van zijn werk duldt, komt slechts een enkele zin uit het origineel. Verder is dit een vrije improvisatie op het stuk. Wat overblijft is „gastje pesten”, het geliefde tijdverdrijf van George.

IJzersterk en beklemmend blijft het. Suzan Boogaerdt speelt Honey, het verlegen meisje dat met haar man Nick op een nachtelijk uur op bezoek komt bij Martha en George. Schoorvoetend staat ze op de vloer, schuchter plukkend aan haar zijdeachtig glanzende, verkreukelde avondjurk. Haar ogen zijn groot van verbazing, haar handen zoeken in het luchtledige vergeefs houvast.

Bianca van der Schoot vertolkt Martha als een bitchy vrouw die haar man George onophoudelijk vernedert. Wil hij iets vertellen, verraadt zij de clou van het verhaal. Zijn vroegere vriendin noemt zij „een zeekoe” die niet stevig is maar „gewoon dik”. Als gezelschapsspel doet zij dieren na. De anderen moeten raden „Een kwal” suggereert René Geerlings, als George, met venijn.

Geerlings vertolkt George met een fascinerende gelatenheid. Met subtiele mimiek laat hij zien van zijn kwelgeest te houden. Ook de houding van Melih Gençboyaci, als gast Nick, is afwachtend en roerloos. Het draait hier om de vrouwen.

Van der Schoot jaagt het spel aan met sarrende opmerkingen, maar nooit zo erg of er schuilt deernis in. Dit is noodzakelijk om een onzegbare, onpeilbare melancholie uit te drukken.

Zo verstild en vereenzaamd in gedeelde liefde waren Martha en George nooit eerder.

    • Kester Freriks