Franse steun Polanski neemt af

Frankrijk heeft zich er bij neergelegd dat Roman Polanski behalve beroemd cineast ook een burger als ieder ander is. „De wet is voor iedereen hetzelfde”, zei minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner gisteren over de arrestatie van de 76-jarige Pools-Franse filmer in Zwitserland.

Franse ministers protesteerden vorige week tegen Polanksi’s arrestatie, die gehoor gaf aan een door de Verenigde Staten uitgevaardigd opsporingsbevel. De Amerikaanse justitie is op zoek naar Polanski sinds hij in 1978 de VS ontvluchtte om te ontkomen aan een straf wegens seks met een 13-jarig meisje.

De gretige Franse verdediging van Polanksi leidde niet alleen internationaal, maar ook in Parijs tot ongemak. De kritiek richtte zich behalve op Kouchner vooral op minister van Cultuur Frédéric Mitterrand. Die noemde de zedenzaak tegen Polanski „een oude affaire, die geen betekenis meer heeft” en noemde de vervolging het werk van „een zeker Amerika dat angst inboezemt”.

Mitterrand kreeg steun van cineasten en intellectuelen. Maar Franse politici, onder meer van regeringspartij UMP, vooraanstaande advocaten en vrouwenorganisaties protesteerden tegen vermeende coulance voor Polanski wegens zijn artistieke reputatie.

Ook binnen de Franse regering ontstond wrijving. Kouchner en Mitterrand, die zich in het openbaar beriep op steun van president Sarkozy, werden achter de schermen door minister van Justitie Alliot-Marie gemaand tot afzijdigheid in buitenlandse rechtsprocessen. Ook minister van Onderwijs en regeringswoordvoerder Luc Chatel verdedigde dat standpunt.

Mitterrand zegt nu dat hij Polanski wilde beschermen tegen een ‘mediaslachting’.