Frans verzet tegen privatiseren post

Een onverwacht groot aantal Fransen heeft gisteren deelgenomen aan een informele volksstemming over de publieke status van het Franse postbedrijf, La Poste. De organisatoren, een collectief van zestig bonden, verenigingen en oppositiepartijen, hadden vooraf opgegeven dat ze wel 1 miljoen deelnemers zouden mobiliseren. Ze telden er ’s avonds ruim 2 miljoen.

In het hele land stonden bij bijna 10.000 ‘stembureaus’ op scholen en in gemeentehuizen rijen mensen die zich wilden uitspreken over de toekomst van het Franse postbedrijf. De uitslag was zoals verwacht: vrijwel alle deelnemers spraken zich uit tegen een mogelijke privatisering.

Het succes van de actie werd, op eigen wijze, erkend door minister van Industrie Christian Estrosi, die venijnig sprak over een „verkiezing zonder juridische betekenis” die hem deed denken aan „de hoogtijdagen van de Sovjetunie”. Hij onderstreepte dat de regering niet van plan is La Poste, een van de laatste nutsbedrijven die nog volledig als publieke dienst functioneert, te privatiseren.

De regering is bezig het bedrijf voor te bereiden op 1 januari 2011, wanneer ook het laatste gedeelte van de Europese postmarkt geopend wordt voor concurrentie. Binnenkort behandelt het parlement een hervormingswet. Daarin is voorzien dat La Poste wordt ongevormd tot een naamloze vennootschap, die onder controle blijft staan van de overheid. Met de invoering van de nieuwe structuur hoopt La Poste 2,7 miljard euro op te halen, een welkome verlichting van de schuld van 6 miljard die het bedrijf nu heeft.

Maar omvorming van La Poste van een publieke dienst tot een op concurrentie ingesteld bedrijf zorgt voor veel onrust bij de bijna 300.000 werknemers en in de publieke opinie. Een peiling van bureau IFOP wees gisteren uit dat 59 procent van de Fransen een referendum wenst over verandering van de rechtsvorm van La Poste.