Formule 1: Vettel wint, Button behaalt één punt

De moeizame strijd van Jenson Button (Brawn GP) om wereldkampioen in de Formule 1 te worden, krijgt over twee weken een vervolg in Brazilië. Gisteren had de Britse coureur in Japan de titelstrijd in zijn voordeel kunnen beslissen, maar hij moest genoegen nemen met een achtste plaats, goed voor één WK-punt. De Grote Prijs van Japan werd gewonnen door de 22-jarige Duitser Sebastian Vettel, die vanaf poleposition zijn Red Bull foutloos van start naar finish stuurde. De Italiaan Jarno Trulli (Toyota) werd tweede, de Brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) stond als nummer drie op het podium. In die volgorde stonden de drie coureurs ook op de startgrid.

Vettel blijft door zijn overwinning in de race voor de wereldtitel, met WK-klassementsleider Button (85 punten) en diens Braziliaanse teamgenoot Rubens Barrichello (71 punten). De Duitser heeft 69 punten.

Vettel schitterde op een circuit waar hij niet eerder had gereden. De afgelopen twee jaar werd de race in Japan verreden op het Fuji-circuit bij Tokio, eigendom van Toyota. Nu was het F1-circus terug op het vertrouwde circuit van Suzuka, eigendom van Honda. De laatste keer dat de race in Suzuka werd gehouden, in 2006, was Vettel reserverijder bij BMW.

Gisteren behaalde Vettel zijn vierde overwinning sinds hij in 2007 als vervanger van Robert Kubica bij BMW zijn debuut maakte in de Formule 1. Zijn eerste zege behaalde hij vorig jaar in Monza, eerder dit jaar won hij in Shanghai en Silverstone.

De kwalificatietraining was zaterdag aanzienlijk spectaculairder dan de race. Vier coureurs crashten op het snelle en smalle circuit waar bijna elke fout wordt afgestraft: Timo Glock (Toyota), Jaime Alguersuari (Toro Rosso), Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) en Sebastian Buemi (Toro Rosso). De Duitser Glock raakte zodanig gewond aan zijn linkeronderbeen, dat hij gisteren niet in staat was om te racen. Dus verschenen er negentien in plaats van twintig auto’s aan de start van de op twee na laatste race van het seizoen. Vijf coureurs negeerden na de crash van Buemi in de slotfase van de kwalificatietraining de gele vlag en werden teruggezet in de startopstelling. Zo ging Button van zeven naar tien. In de race slaagde hij er dankzij een schermutseling tussen Kovalainen en de Duitser Adrian Sutil in naar de achtste plaats op te schuiven. Barrichello, van de zesde naar de zevende startplaats teruggezet, eindigde vlak voor teamgenoot Button, als zevende. Als een van de twee hoger was geëindigd, had Brawn GP de constructeurstitel gisteren gewonnen. Die kan de Britse renstal in elk geval niet meer ontgaan.