een weekeinde vol voetbal

Ajax nam gisteren na een reeks solide optredens weer het uiterlijk aan van de wisselvallige ploeg die de laatste jaren vooral in uitwedstrijden de titel verspeelde. De Amsterdamse club mocht van geluk spreken met een puntje bij Roda JC (2-2). Luis Suarez maakte beide treffers voor Ajax. Trainer Martin Jol kreeg een slecht voorgevoel toen hij zijn ploeg in de openingsfase drie uitstekende kansen zag missen. Miralem Sulejmani schoot alleen voor doelman Bram Castro op de paal. Marko Pantelic en Demy de Zeeuw kopten mis. „We krijgen in het begin van elke wedstrijd goede kansen. We komen ook steeds weer in de problemen als we die niet benutten”, refereerde Jol aan de duels met Sparta (0-0) en Anderlecht (1-1).

SC Heerenveen, dat een teleurstellend begin van het seizoen doormaakt, kwam gisteren op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen VVV-Venlo. In blessuretijd kopte Michal Papadopulos de gelijkmaker binnen, maar blij was coach Jan de Jonge niet met die ontsnapping. „Vorige week tegen Sparta zag ik aanknopingspunten, nu een stuk minder. Dit was teleurstellend.” De Jonge stelde dat zijn elftal midden in een „mistige fase” zit. „We willen allemaal aanvallen, maar het loopt gewoon niet. En het is niet een kwestie van even dit of dat zeggen en dan loopt het.”

Trainer Mario Been van Feye-noord erkende zaterdag na de thuiszege op RKC Waalwijk (3-0) dat de volle Kuip geen goede wedstrijd had gezien. „Maar we hebben weer drie punten, scoren drie keer en houden weer de nul. Met 20 punten uit negen wedstrijden mag ik ook niet ontevreden zijn. Het is goed zo.” Beens collega Ruud Brood beleeft zware tijden met RKC, dat kampt met een schuldenlast van bijna een miljoen euro. Het voltallige bestuur trad vorige week af. „We hopen dat RKC snel weer een stabiele club wordt”, zei Brood. De spelersgroep wacht nog op een regeling voor wedstrijdpremies. „Verder merken we weinig van de financiële problemen. Ik kan morgen nog steeds brood kopen, met beleg erop.”

Wesley Sneijder, terug in de basis na een heupblessure, hielp Internazionale zaterdag aan de zege op Udinese. De Nederlandse international maakte in de extra tijd de winnende treffer: 2-1. Hij krulde de bal uit een moeilijke hoek in het doel. Dejan Stankovic zette Inter in de eerste helft op voorsprong, waarna Antonio di Natale het evenwicht herstelde met zijn negende treffer van het seizoen. AC Milan won gisteren weer niet in de Serie A. Met Clarence Seedorf en Klaas Jan Huntelaar in de basis kwam Milan bij Atalanta, dat de tweede helft met tien man speelde, niet verder dan 1-1. Milan kwam pas in de slotfase op gelijke hoogte via Ronaldinho.

Barcelona won zaterdag in de Primera Division voor de zesde keer op rij, ditmaal met 1-0 van Almeria door een doelpunt van Pedro. Meer aandacht trok het nieuws over voorzitter Joan Laporta van Barcelona, die met de dood is bedreigd. Laporta heeft bij de politie aangifte gedaan van diverse doodsbedreigingen, zo meldde hij zaterdag bij een supportersbijeenkomst. De voorzitter verzet zich sinds zijn aanstelling in 2003 tegen de hooligans in Barcelona en werd al eerder bedreigd.

Glasgow Rangers heeft aartsrivaal Celtic gisteren de eerste seizoensnederlaag bezorgd. Kenny Miller leidde de Rangers met twee doelpunten naar een 2-1 zege in de beladen stadsderby, ook bekend als de ‘Old Firm’. Aiden McGeady scoorde vanaf elf meter voor Celtic, waar Glenn Loovens in de basis stond. Het nog ongeslagen Rangers naderde door de zege Celtic tot op één punt.