CDA wil geen heffing Hyves

Het CDA heeft Kamervragen gesteld over de nieuwe licenties voor het gebruik van muziek op internet die auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra donderdag bekend maakte.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vindt de nieuwe maatregelen te ver gaan. Hij vreest dat ouders voor nare verrassingen kunnen komen te staan, omdat het tarief voor het plaatsen van een filmpje op een site 130 euro gaat bedragen. „Veel kinderen met een pagina op Hyves hebben zo’n fragmentje online staan”, schrijft hij op zijn weblog. Volgens een woordvoerder van Buma/Stemra gaat de rekening echter niet naar de ouders, maar is de community waar het kind een blog heeft betalingsplichtig. De organisatie zegt hierover in gesprek te zijn met verschillende sociale netwerken.

Commerciële websites en freelancers die een weblog bijhouden krijgen te maken met de nieuwe maatregelen. Ook een klein popfestival of een alternatieve popzaal, die zijn acts aanprijst met een filmpje van YouTube, zijn volgens de woordvoerder van Buma/Stemra betalingsplichtig.

„Dat kan grote consequenties hebben omdat de kosten niet in verhouding staan met de werkelijkheid”, zegt Atze de Vries, redacteur van de website 3voor12 van de VPRO. „Als een podium als Tivoli dertig optredens per maand heeft en die op de site promoot met muziekfragmenten dan is het podium veel geld kwijt aan rechten.”

Buma/Stemra gaat de muziekrechten op internet anders regelen omdat het muziekgebruik op internet een grote vlucht heeft genomen. In het nieuwe model dat ingaat op 1 januari 2010 is onder meer vastgelegd hoeveel een website moet betalen voor het als download aanbieden van muziek of het ‘embedden’ van een muziekfilmpje. ‘Embedden’ is via een code een fragment afspelen op een website of weblog. Dat filmpje staat nog wel op de originele website, bijvoorbeeld YouTube.

Volgens een woordvoerder van Buma/Stemra brengen ook andere landen zoals Groot-Brittannië geld in rekening voor het plaatsen van YouTube-filmpjes en andere fragmenten op internet.