Britse generaal: meer troepen Afghanistan

Londen. Na de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal heeft ook de Britse bevelhebber in Afghanistan opgeroepen meer troepen te zenden. De pas aangetreden generaal David Richard zei in zijn eerste officiële interview, met de Britse krant Sunday Telegraph , dat uitstel zou resulteren in een groter verlies van manschappen en dat het in feite een aansporing zou betekenen voor Al-Qaeda. Volgens Richard is de kans dat de oorlog in Afghanistan wordt verloren ”enorm” en zou de overwinning van de Talibaan en Al-Qaeda grote gevolgen hebben in de hele wereld. Richards zei niet hoeveel extra militairen er naar Afghanistan zouden moeten. Ook de Amerikaanse McCrystal deed dat niet. Experts speculeren dat het om ongeveer 30.000 militairen zou moeten gaan. De Amerikaanse president Obama heeft het verzoek om meer troepen te zenden in overweging. Ook de Britse overheid bekijkt of mogelijk duizend extra militairen naar Afghanistan kunnen worden gestuurd. Op dit moment zijn er meer dan honderdduizend buitenlandse militairen in Afghanistan - onder wie zo`n 63.000 Amerikanen en ongeveer 9.000 Britten.