boekberichten

Bush gaf J.K. Rowling geen prijs wegens hekserij

De Engelse schrijfster J.K. Rowling kreeg om religieus-politieke redenen geen hoge Amerikaanse onderscheiding. Haar boeken, met tovenaarsleerling Harry Potter in de hoofdrol, zouden zijn doordesemd met hekserij. Dit staat in Speechless: Tales of a White House Survivor, een boek van Matt Latimer, schrijver van toespraken voor de regering Bush. De voormalige Amerikaanse president Bush wilde Rowling de Presidential Medal of Freedom toekennen, de hoogste onderscheiding voor een burger in de Verenigde Staten. Maar dit stuitte op bezwaren van enkele conservatieve medewerkers van het Witte Huis. Dat Rowling de prijs misliep, is voor Latimer een voorbeeld van de politisering van het Witte Huis ten tijde van George Bush.

Winnie de Poeh beleeft herrijzenis

Winnie de Poeh, de beer uit de verhalen van de Britse schrijver A.A. Milne, beleeft morgen, na 81 jaar, zijn herrijzenis. Op 5 oktober 2009 verschijnt wereldwijd het boek Return to the Hundred Acre Wood. Het is het officiële vervolg op Winnie the Pooh, met toestemming van de erven Milne. Het nieuwe avontuur, dat in het Nederlands Terug naar het Honderd-Bunders-Bos heet, is van de hand van de Britse auteur David Benedictus, de illustraties zijn van Mark Burgess. Benedictus nam eerder een luisterboek op van Poeh-verhalen, onder meer met de stemmen van Judi Dench en Stephen Fry.

DBNL verwijdert beelden van na 1900

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft vrijdag alle beeldmateriaal in publicaties van na 1900 van de website verwijderd. De aanleiding is de dreiging met een miljoenenclaim door de auteursrechtenorganisatie Pictoright namens een aantal bij haar aangesloten fotografen. Pictoright stelt zich op het standpunt dat werk van deze fotografen onrechtmatig in de DBNL-website opgenomen is of is geweest, en dat de door fotografen ondervonden schade inmiddels in de miljoenen loopt. Op de plaats waar normaal foto’s te zien waren, staat nu de mededeling ‘Deze afbeelding wordt uit voorzorg niet geplaatst.’

‘Geen Nobelprijs voor Borges door politiek’

Jorge Luis Borges (1899-1986) kreeg de Nobelprijs voor Literatuur niet wegens zijn politieke overtuigingen. Hiervan is María Kodama, de weduwe van de Argentijnse schrijver, overtuigd, zo meldt de Spaanstalige Yahoo. „Borges was een integer man die zich niet liet meevoeren door een stroom, ook al betekende dat dat hij veel verloor”. Algemeen wordt aangenomen dat Borges de Nobelprijs niet kreeg omdat hij een literaire prijs uit de handen van de rechtse Chileense dictator Augusto Pinochet ontving. Borges won in 1980 wel de Premio Cervantes, de belangrijkste prijs voor Spaanstalige literatuur.

M.m.v. Hans Cottyn en Dirk Leyman.

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl