Beroep op deeltijd-WW kleiner dan verwacht

Het aantal aanvragen voor deeltijd-WW is niet zo hoog als eerder was verwacht. Dat blijkt uit cijfers die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) afgelopen weekend naar de Tweede Kamer stuurde.

Eind augustus maakten 33.310 werknemers gebruik van de regeling, waarbij ze met behulp van een WW-uitkering tijdelijk minder werken. Uitkeringsinstantie UWV ontving tot en met augustus 43.311 aanvragen voor een deeltijd-WW-uitkering.

Medio juni werd de regeling nog tijdelijk stopgezet, omdat met 40.000 aanvragen het beschikbare budget nagenoeg op was. Nu blijkt dat zo’n 6.000 aanvragen werden afgekeurd omdat ze niet aan de eisen voldeden. In juli werd de deeltijd-WW weer opengesteld, nadat de toelatingscriteria werden aangescherpt en het budget werd verhoogd van 375 naar 950 miljoen euro. Het aantal aanvragen is sinds de aanpassing van de voorwaarden sterk afgenomen.

Van april, toen de regeling werd ingevoerd, tot september kwamen 35.716 werknemers in de deeltijd-WW terecht en maakten 2.406 werknemers er niet langer gebruik van. Tot en met augustus heeft de deeltijd-WW de overheid 330 miljoen euro gekost.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met minister Donner over de effecten van de invoering van de deeltijd-WW.