Afghanistan: acht militairen VS gedood

Kabul. Acht Amerikaanse en twee Afghaanse militairen zijn zaterdag omgekomen bij een aanval van de Talibaan in het oosten van Afghanistan. Het betreft de dodelijkste aanval op coalitietroepen in ruim een jaar. In een verklaring stelt de NAVO dat ongeveer driehonderd tribale militanten wachtposten van buitenlandse en Afghaanse militairen aanvielen vanaf een moskee in een nabijgelegen stadje. In reactie op de aanval voerden enkele Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aanvallen uit. Volgens persbureau AP heeft de Talibaan de aanval opgeëist. Het betreft het zwaarste verlies van coalitietroepen sinds augustus 2008 toen tien Franse militairen gedood werden in een hinderlaag in de provincie Kabul. In juli 2008 sneuvelden negen Amerikaanse militairen bij een aanval aan de grens tussen Nuristan en de aangrenzende provincie Kunar. Dat was het grootste aantal slachtoffers aan Amerikaanse zijde dat bij een gevecht het leven verloor sinds de missie begon in 2001.