Mexicaanse…griep

picture-2Viroloog Ab Osterhaus heeft het de afgelopen week flink voor de kiezen gekregen. Hij waarschuwde in het voorjaar dat de Mexicaanse griep zou komen en dat het heel erg kon worden. De minister van volksgezondheid bestelde voor €34 miljoen vaccinaties (Oeps, 34 miljoen vaccins, zie reactie hieronder).

En daarna zette de twijfel in of het allemaal wel zo erg zou worden. Was het een hype, met mogelijke belangenverstrengeling? Veel media schieten dan snel in een beschuldigende rol. Osterhaus zegt dat niets nieuw of geheim is.

Hierbij, met dank aan Leugens.nl een link naar een studium generale aan de Technische Universiteit Delft. Daarin werd een interessant debat gevoerd tussen Miquel Ekkelenkamp, arts-microbioloog aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, en Osterhaus, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Ekkelenkamp schreef in NRC Handelsblad een stevige aanklacht tegen Osterhaus’ rol in de Mexicaanse griep-kwestie. Hij kreeg de zelfde dag weerwerk.

Het mooie van dit debat in Delft is dat beiden uitvoerig en rustig aan het woord komen en dat zij al hun argumenten met plaatjes en literatuur ondersteunen. Het duurt twee uur, maar je kunt met het balletje onderin door het debat schuiven.

(PS. 10/10. Door een foutje verdween vanmiddag een reactie in het niet. Wilt u deze a.u.b. nog een keer plaatsen? Excuses. Red.)

    • Marc Chavannes