Werkloosheid in de VS op hoogste stand sinds 1983

De werkloosheid in de Verenigde Staten is gestegen naar het hoogste niveau sinds 1983. In de maand september steeg het aantal werklozen met 263.000 tot 15,1 miljoen. Daarmee kwam het percentage werklozen uit op 9,8 procent.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie voor werkgelegenheid gisteren bekend gemaakt. Het is de 21ste maand op rij dat de werkloosheid stijgt in de VS, ondanks honderden miljarden aan overheidssteun om de ergste effecten van de recessie te dempen. Aan het begin van de recessie, in december 2007, bedroeg het aantal werklozen nog 7,6 miljoen.

De huidige stijging was ernstiger dan analisten hadden voorzien en roepen de vraag op of het vermeende herstel van de economie wel zo sterk is als de afgelopen weken is beweerd. De aandelenbeurzen op Wall Street reageerden dan ook negatief op het nieuws: de Dow Jones eindigde gisteren 0,23 procent in de min.

Ook de Europese beurzen sloten in mineur, de AEX sloot na een verlies van ruim 2 procent zelfs onder de 300 punten.

De hoge werkloosheid brengt het risico met zich mee dat de consumentenbestedingen voor langere tijd op een laag niveau zullen blijven. Ondanks de crisis maken consumentenbestedingen nog steeds voor 70 procent deel uit van de Amerikaanse economie.

Het groeiend leger werklozen komt uit nagenoeg alle sectoren voort. In de bouw, de maakindustrie, de retail en bij de overheid was de stijging het hoogst. Alleen in het onderwijs en de zorg kwamen er banen bij in september.

De laatste werkloosheidscijfers voeden de angst dat de Amerikaanse economie bezig is aan een periode van zogenoemde ‘baanloze groei’ . In het derde kwartaal, dat eind september eindigde, zou de economie op jaarbasis met 3 procent gegroeid zijn. Bedrijven lijken echter gewend om hun werk met minder personeel te doen, waardoor de werkgelegenheidsgroei achter blijft.

De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, zei dat zelfs een groei van 3 procent onvoldoende is om de werkloosheid op korte termijn terug te dringen.

De verwachting is dan ook nog steeds dat het percentage werklozen dit jaar boven de 10 uit zal komen, en pas volgend jaar zal gaan dalen.

Bernanke waarschuwde er tevens voor dat een steeds grotere groep mensen langer dan zes maanden werkloos is.

Hun aantal groeide in september tot 5,4 miljoen, 36 procent van het totaal. Langdurig werklozen hebben later meer moeite om een baan te vinden omdat hun capaciteiten afnemen naarmate ze langer buiten het arbeidsproces staan.