Waarom hebben rozijnen geen pitten?

Dr. Zeepaard kreeg deze week een mail van Lucas Mol (4 jr) uit Driebergen. Lucas vraagt: Hoe komt het dat rozijnen geen pitten hebben en druiven wel?

Dr. Zeepaard wist het ook niet, dus hij heeft het opgezocht in het Rozijnen Productie Handboek, een dik Engels boek waar alles in staat over rozijnen maken. Rozijnen zijn gedroogde druiven. Ze worden gemaakt van druiven zonder pitten! Die druiven - die ook zoet zijn - worden speciaal voor rozijnen geteeld. Ze hebben namen als Thompon Seedless (seedless betekent ‘zonder pit’), Black Corinth of Fiesta. Sommige rassen hebben helemaal geen pitten. Bij andere blijven de pitjes zo klein dat je ze niet ziet of proeft. Je vindt druiven zonder pitten ook steeds vaker in de supermarkt, want veel mensen vinden de pitjes vies. HvS

Kijk naar rozijnen maken op SchoolTV via: www.nrc.nl/kleinewetenschap