Supertyfoon raast over Filippijnen

De typhoon Ketsana veroorzaakte in Manila de zwaarste overstromingen in meer dan veertig jaar. Foto AP A mother cuddles her child while wading through floodwaters in Taytay township, Rizal province east of Manila, Philippines Friday Oct.2, 2009. Tropical storm Ketsana brought the worst flooding in metropolitan Manila and neighboring provinces in more than 40 years that left more than 250 people dead and dozens more missing. The Philippines is bracing for the super typhoon Parma which is expected to hit the northern part of the country Saturday. (AP Photo/Bullit Marquez) AP

Tienduizenden inwoners van de Filippijnen zochten gisteren hoger gelegen beschutting op om te wachten op de tropische storm die naar verwachting vandaag over de hoofdstad Manila zou razen. President Arroyo verklaarde gisteren het hele land tot rampgebied.

Het is de tweede tyfoon in acht dagen die het hoofdeiland Luzon treft. Arroyo heeft bevel gegeven tot massa-evacuaties in zes provincies die vandaag zouden worden getroffen door de tyfoon Parma.

Cedric Daep, hoofd rampenbestrijding in de Filippijnse provincie Albay, meldde dat zijn medewerkers inmiddels bijna vijftigduizend mensen hadden geëvacueerd naar onderkomens in hoger gelegen gebieden. Tijdens hevige regens assisteerden leger en politie gisteren mensen in gebieden in het noorden en westen waar gevaar dreigt voor overstromingen of landverschuivingen.

Delen van de hoofdstad Manila staan nog steeds onder water als gevolg van de ergste overstromingen in meer dan veertig jaar die afgelopen week werden veroorzaakt door de tyfoon Ketsana. Bijna 300 mensen werden gedood en de huizen van meer dan 2 miljoen mensen stonden blank.

In Quezon City, waar bruin modderwater nog steeds tot aan de borst van mensen komt, hielden bewoners op met opruimen om hun resterende bezittingen in veiligheid te brengen voor de komende storm.

„We weten niet wat we moeten doen of waar we heen kunnen”, zei bewoner Bebang De Los Santos. „Er is geen uitweg en dit is de enige veilige plek maar we hebben geen onderdak.”

In Albay vluchtte wasvrouw Mely Malate met haar man en zes kinderen naar een evacuatiecentrum, aangespoord door herinneringen aan een storm van drie jaar geleden. „Bij die storm zaten we gevangen in ons huis door de overstromingen. We moesten op het dak klimmen om onszelf in veiligheid te brengen”, zei zij. „Telkens als er een storm komt, zijn we bang. Toen we vanochtend vertrokken stond het water in de rivier al hoger dan normaal.”

Door het land tot rampgebied te verklaren kan de regering-Arroyo beschikken over overheidsfondsen die bedoeld zijn voor noodsituaties.

Volgens de weersvoorspellingen zal de tyfoon Parma aan land komen op het hoofdeiland Luzon ten noorden van Manila. Daarbij zou de windsnelheid toenemen van 195 tot 230 kilometer per uur. Stormen met windsnelheden boven de 215 kilometer per uur worden officieel aangeduid als ‘supertyfoon’, volgens het weerbureau van de overheid.

Naar verwachting zal de storm morgen in oostelijke richting verder gaan over de Zuid-Chinese Zee, waarna de koers onzeker is. Ieder jaar wordt de regio door gemiddeld twintig zware stormen bezocht.

In zuidelijk Taiwan, waar 700 doden vielen in augustus ten gevolge van de tyfoon Morakot, zullen verschillende dorpen, die gevaar lopen voor overstroming worden geëvacueerd als duidelijk wordt dat Parma die kant opgaat, zei lokaal bestuurder Yang Chiu-hsing. (AP, Reuters)