Sonim XP3: de onverwoestbare telefoon

Een mobiele telefoon zit propvol kwetsbare elektronica.  Maar er zijn toestellen, zoals de Sonim XP3, die heel goed tegen een stootje kunnen. En tegen wc’s. Eén op de twintig bellers heeft zijn mobieltje wel eens meegewassen in de wasmachine. En één op de acht bellers heeft zijn telefoon weleens in de wc-pot laten vallen. Dat

Een mobiele telefoon zit propvol kwetsbare elektronica.  Maar er zijn toestellen, zoals de Sonim XP3, die heel goed tegen een stootje kunnen. En tegen wc’s.

Eén op de twintig bellers heeft zijn mobieltje wel eens meegewassen in de wasmachine. En één op de acht bellers heeft zijn telefoon weleens in de wc-pot laten vallen. Dat komt neer op een miljoen drijvende gsm’s, aldus telecomprovider Hi die daarvoor 512 bellers ondervroeg.
De meeste telefoons overleven zo’n onvrijwillig bad niet. Hi beveelt dan  ook een online telefoonboek aan, als back-up voor gesneuvelde mobieltjes.
Maar je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat de telefoon niet stuk kan. Daar is de Amerikaanse firma Sonim in gespecialiseerd: dit bedrijf maakt toestellen die zo stoer en stevig zijn dat je ze rustig op de grond kunt laten vallen of onder de kraan kunt houden. Heel anders dan de sexy smartphones met krasgevoelige aanraakschermen, die op dit moment in de mode zijn.
De XP3 Enduro (adviesprijs 369 euro) is volgens de fabrikant de eerste telefoon ter wereld die je volledig onder water kunt houden en die daarna nog functioneert. Dat komt doordat alle knoppen en openingen zijn afgedicht met een laagje rubber – denk aan de adapteraansluiting, de microfoon en de luidspreker.  Andere telefoons zijn hooguit spatwaterdicht. Ze kunnen wel een regenbuitje hebben, maar een complete onderdompeling is te veel voor het elektronisch circuit.
Op de Sonim-website staan voorbeelden van andere martelingen die dit mobieltje heeft overleefd: denk aan een val op een betonnen vloer en de klap van een honkbalknuppel. De XP3 is bovendien ongevoelig voor stof, zand, modder en „industriële micropartikels”. Voor de kenners: het toestel is MIL-810 F gecertificeerd. Dat betekent dat de telefoon in een bak met modder mag vallen en daarna gewoon afgespoeld kan worden. En mocht er onverhoopt een auto overheen rijden dan is er geen man overboord. De XP3 overleeft de meest extreme omstandigheden, en temperaturen van -20 tot 60 graden Celsius.
Het pr-bureau stuurt een exemplaar op voor een test en meldt dat het stuk mag – Sonim geeft toch 3 jaar garantie.  Voor de volledigheid: ook Samsung en Casio maken extra stevige telefoons, maar veel van die modellen zijn helaas in Nederland niet verkrijgbaar. De Samsung B2100 is wel een alternatieve rugged phone voor outdoor gebruik, maar krijgt niet de specifieke garanties die Sonim geeft.

De XP3 Enduro maakt van dichtbij al een behoorlijk onverwoestbare indruk. Dankzij de felgele kleur is het moeilijk om het toestel kwijt te raken (volgens hetzelfde Hi-onderzoek zijn 600.000 mensen hun telefoon weleens kwijtgeraakt). Het toestel heeft de stoere maten van een ouderwetse gsm: 170 gram zwaar en 11 bij 5 centimeter en 2 centimeter dik, dat past nog net in een broekzak. De batterij draai je – heel stoer -  met twee grote schroeven vast in het toestel. Het vermogen van 1850 mAh is volgens de fabrikant genoeg voor 18 uur spreektijd en 1500 uur standby tijd.
De eerste test is  de klassieke val in de wc-pot. Geen enkel probleem voor de XP3, zelfs al wordt er doorgetrokken. Afspoelen onder de koude kraan en dan volgt een nachtje in de diepvries van 18 graden onder nul. Het gaat wat trager dan anders, maar de telefoon start gewoon op. Het koude toestel ligt vervolgens 10 seconden op een gloeiende kookplaat: er komt zelfs geen rare plasticgeur vrij. Blijkbaar is het harde rubber aan de buitenkant in zekere mate hittebestendig. Slechts een kleine beschadiging, maar de telefoon blijft gewoon werken.
Om ook de trilbestendigheid te meten verdwijnt de XP3 achterin de koffer van een motor, die vervolgens met hoge snelheid over een klinkerweg met verkeersdrempels rijdt. In de koffer zit ook een zwaar metalen slot dat heen en weer stuitert. Een gewone telefoon zou hier op z’n minst krassen en butsen aan over houden of los gerammelde chips aan de binnenkant. Maar de XP3 geeft er niets om.
Dan maar de wasmachine in, normaal gesproken een garantie voor een overleden telefoon. Het verkorte wasprogramma – anderhalf uur op veertig graden – blijkt  geen belemmering, hoewel er na afloop wel een condenswaas onder het lcd-scherm zit. Die trekt later weer weg, maar later voelt de telefoon in het batterijcompartiment nog vochtig aan. De wastest is overigens een beetje hoog gegrepen: volgens de officiële certificering kan de telefoon een half uur lang een meter onder water doorbrengen, en een waterstroom onder een hoek van negentig graden doorstaan.

Welke klappen kan de Sonim nog meer aan? Op de grond laten vallen is geen uitdaging. Naar elkaar overgooien op grote afstand (en niet vangen) ook niet. Stampvoeten op het toetsenbord: alles werkt nog steeds.  Zelfs in een betonnen trappenhuis overleeft de XP3 elke mishandeling. We voeren de spanning op, een val van twee meter, drie meter, uiteindelijk zelfs van tien meter. Toegegeven, dat is ver boven de norm. Maar ook na deze klap is de enige aantoonbare schade een losgeschoten klepje van de batterij: kwestie van opnieuw vastklikken. Uiteindelijk, als de druk opgevoerd wordt, springt er ook een barst in het beschermglas van de cameralens, maar de telefoon blijft functioneren.
Zelfs zonder zulke extreme ongelukken gaan veel mobieltjes niet langer mee dan één of twee jaar. Tenslotte wordt dit soort elektronica erg intensief gebruikt. Fabrikanten lijken er bovendien rekening mee te houden dat de meeste mensen na een jaar toch een nieuwe telefoon willen hebben, met nog meer poespas.
Zo niet de Sonim XP3. Dit is een eerder een bellende Hummer. Met een no-nonsense bediening, en als enige luxe een digitale camera, webbrowser  en mp3-functie.
Zo’n toestel  is de Stallone, de Schwarzenegger of de Jean Claude van Damme onder de mobieltjes. Groot, lelijk en niet (of nauwelijks) kapot te krijgen. Geen ding voor first movers of early adopters, maar ideaal voor mensen die veel buiten werken, in de brandende zon of in regen en kou. Voor mensen die op survivaltocht gaan in de Ardennen. Of die met hun duffe hoofd de telefoon in een wc-pot laten vallen.

    • Marc Hijink