Snee in lip kost carrière

De Britse trauma-arts Wendy Chapman mag de komende anderhalf jaar niet meer in Groot-Brittannië werken omdat ze met een scalpel een sneetje in de lip van een rugbyspeler heeft gemaakt. Ze hanteerde het mes om een voorgewende blessure achteraf echt te laten lijken.

De schorsing is voorlopig. Het Britse medisch tuchtcollege (de General Medical Council, GMC) gaat de zaak onderzoeken. De uitkomst is ongewis. Het kan zijn dat ze nooit meer als arts mag werken, maar de GMC kan de zaak ook nog seponeren.

Chapman hanteerde het mes op 12 april. Ze was teamarts van de Harlequins, een Londense toprugbyclub. In de kwartfinale van de Heineken Cup stond Harlequins in het eigen stadion achter tegen Leinster uit Wales. Met nog een paar minuten te gaan kreeg Harlequins een kick, een soort vrije trap waarbij een speler de bal tussen de twee hoge doelpalen door moet proberen te trappen.

Alleen stond de kickspecialist van de Harlequins niet in het veld. En wisselen mocht niet meer. Harlequinsspeler Tom Williams beet daarop een capsule met een rode kleurstof stuk die hij speciaal voor zo’n situatie in zijn sok meedroeg. Bloed droop uit zijn mond. Hij moest worden gewisseld.

Zo liet coach Dean Richards zijn kickspecialist Nick Evans alsnog opdraven. Die miste even later. Op en rond het veld ontstond onrust. Hoe was Williams geblesseerd geraakt?

Er kwam onderzoek. Speler Williams bekende bedrog. In de kleedkamer had hij de spanning al gevoeld. Hij had dokter Chapman gevraagd zijn lip echt te verwonden. Toen had Wendy het mes gehanteerd. Ze handelde daarmee tegen de artsenmoraal: in een gezond lichaam snijd je niet. Bovendien hoort een (sport)arts niet mee te werken aan bedrog.

Speler Williams is vier maanden geschorst. Coach Dean Richards mag drie jaar niet coachen tijdens de Heineken Cup. Nu het medisch tuchtcollege nog.

    • Wim Köhler