Sinterklaas als onderdeel van het Nederlandse bejaardenprobleem?

Op de Achterpagina van 28 september worden argumenten voor en tegen het uitwuiven van Sinterklaas gegeven. Mocht hij tijd van leven hebben gehad, dan zou Sinterklaaskenner bij uitstek, Godfried Bomans (1913-1971) , in deze discussie stellig om zijn mening zijn gevraagd. Gelukkig bestaan er opnames van de serie Kopstukken, waarin Bomans antwoordt op vragen uit de zaal.

Vraag: ”Kunnen de Kopstukken mij vertellen waarom Sint-Nicolaas altijd weer zo onopgemerkt vertrekt, terwijl hij toch met zoveel tamtam van de boot gehaald wordt? Waarom hem dan ook niet weer uitgeleide gedaan, als hij zijn goede gaven heeft achtergelaten?”

Antwoord Bomans: ”Het is onzin om je een ongeluk te schreeuwen langs de kant van de weg als Sinterklaas platzak is. Dat doe je niet. (...) Vóór het Sinterklaasfeest (de officiële heiligendag, JAB), is het Sinterklaas. Maar na afloop behoort hij gewoon tot de bejaardenproblemen.”

    • Jan Anton Brouwer